De eerste verdachte, die ter zake vernieling van het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) op 17 februari jongstleden voor de rechter is verschenen, is ontglipt aan een veroordeling daarvoor.
Dat komt door een fout van de openbare aanklager, die een verkeerd artikel uit het Wetboek van Strafrecht had aangehaald. Dat ontging advocaat Irwin Kanhai, de raadsman van L.D., niet tijdens de zitting van woensdag 29 maart 2023. Hij vroeg de rechter op grond daarvan om het Openbaar Ministerie(OM) niet ontvankelijk te verklaren voor wat deze aanklacht betreft.
De rechter ging mee met de zienswijze en argumenten van de verdediging, maar veroordeelde L.D. uiteindelijk wel tot 12 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, en een proeftijd van 3 jaar. Het OM had voor beide feiten 18 maanden geëist. L.D.zit sinds 23 februari vast.
Naast het verweer met betrekking tot de ‘fout’ van het OM, heeft Kanhai ook protest aangetekend tegen een publieke mededeling van de minister van Justitie en Politie dat hij afspraken heeft gemaakt met de Rechterlijke Macht om de zogenaamde ‘17 februariverdachten’ snel te berechten. Hij wees erop dat het een probleem is wanneer de regering als uitvoerende en rechterlijke macht tot afspraken komen om mensen te berechten. De Officier van Justitie (OvJ) heeft in een reactie daarop gezegd dat er geen sprake is van afspraken met de minister omtrent het berechten van verdachten.
L.D. heeft zowel de vernieling als de diefstal bekend. Hij vertelde bij het DNA-gebouw samen met een andere man een van de omgevallen ijzeren poorten te hebben opgepakt en tegen de muur te hebben gesmeten. Later diezelfde dag heeft hij in de winkel van een pompstation 4 flessen vruchtensap weggenomen. Op een vraag van de rechter waarom hij de flessen sap heeft meegenomen, zei hij dat hij dorst had. De handelingen van L.D. zijn vastgelegd door veiligheidscamera’s. De beklaagde zei dat hij op het moment zonder verder na te denken meeging met de op hol geslagen meute. Het slachtoffer is epilepsiepatiënt.
Het OM heeft benadrukt dat de verdachte, net als de overige plunderaars en vandalen, hebben bijgedragen aan onrust en onveiligheid in de samenleving. L.D. heeft zich in zijn laatste woord verontschuldigd voor zijn misdragingen. ‘Ik was echt niet naar de stad te gaan om dingen te vernielen. Mijn doel was alleen om te protesteren, omdat het niet goed gaat in het land.’ Hij beloofde zich nooit meer te laten meeslepen in zulke situaties.
Voorafgaand aan de veroordeling heeft de rechter met aanhalingen uit de psychologische lectuur onderstreept dat mensen die niet van kwade wil zijn, zich weleens tot negatieve handelingen kunnen laten beïnvloeden door hun directe omgeving. Hij wil wel geloven dat veel mensen die op 17 februari hebben gestolen en vernieling hebben aangericht zich op die manier hebben laten aansteken. Hij besloot met ‘ze blijven evenwel strafbaar. Dit gedrag moet daarom passend worden gecorrigeerd!’