“Alle gelden zijn terug in de boezem van de staat”, zei minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning donderdag in het parlement op vragen van DNA-leden, die vroegen naar de status van reçu-fraude zaak van 2022 bij het ministerie.
De bewindsman gaf aan dat de zaak nog steeds in behandeling is bij de rechter, maar het geld al terug is in de boezem van de staat. DNA-lid Melvin Bouva was kritisch op de antwoorden en vroeg aan de minister hoeveel concreet er teruggestort is. “Alle gelden zijn al gestort, terwijl het onderzoek nog gaande is?”, vroeg hij aan de minister. De parlementariër wilde ook weten door wie al de gelden zijn teruggestort, wat er met deze mensen gaat gebeuren en welke maatregelen er door de minister is getroffen om dit te voorkomen.
In de reçu-fraudezaak werd in een periode van zes maanden maar liefst SRD 59.318.515 buitgemaakt. Dit gebeurde door derden met vervalste betaalopdrachten en reçu’s, die aangeboden werd aan de Centrale Bank van Suriname. De gelden werd gestort op de rekening van Robert Koendjbiharie, die SRD 40.9 miljoen kreeg en Mosa Rother, die SRD 18.3 miljoen kreeg. Er werden een aantal personen in beeld gebracht en in verzekering gesteld. Daniëlle Kom, hoofd van de afdeling Comptabiliteit op het ministerie van Financiën en Planning, werd al een van de hoofdverdachte aangemerkt in deze zaak. Ook zijn haar jongere zus en broer betrokken geweest bij deze zaak.
Dat er sprake was van een fraude kwam aan het licht toen Armand Achaibersing nog fungeerde als minister van Financiën en Planning. Er werd vooral kritiek geleverd op het financieel systeem van de regering omdat de mazen bekend zijn bij fraudeurs. Er was heel veel kritiek geleverd op Achaibersing omdat hij als minister toen werd gezien als hoofdverantwoordelijke. Minister Achaibersing vertelde tijdens een DNA-vergadering dat de vervalste reçu’s buiten zijn ministerie om zijn betaald en de stukken helemaal niet in het systeem voorkomen.
Hij geeft aan dat van een bestaand reçu een scan is gemaakt en deze digitaal is aangepast door de dader. De rekeningnummers en andere gegevens van de rekeninghouder, in deze R.K., zijn daarop geplaatst. Toen het reçu-schandaal aan het licht kwam, bleek dat er drie vervalste reçu’s waren. Echter, na onderzoek blijkt het om vier vervalste reçu’s te gaan. De vierde reçu van SRD 5.6 miljoen werd op 25 januari betaald aan een verdachte die in dienst is als bode van het ministerie. Hij wordt momenteel opgespoord. In totaal is er meer dan SRD 46 miljoen aan vervalste reçu’s uitbetaald door de Centrale Bank van Suriname aan twee personen.
Achaibersing zegt dat hij enigszins kan begrijpen dat er vragen zijn of het ministerie controle zou kunnen hebben uitgevoerd en of de betaalopdrachten wel corresponderen met de stukken bij zijn ministerie. “Dat is een zeer terechte vraag”, geeft de minister aan. Hij legt uit dat voorheen betaalopdrachten gingen via een simpele e-mail van de secretaresse van de minister naar de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). De meeste betalingen van reçu’s liepen toen via de SPSB”, legt de minister uit. De overmakingen werden dan uitgevoerd en de onderliggende stukken werden achteraf gestuurd naar de CBvS of de SPSB in deze. Door de werkwijze die gevolgd werd is er een enorme achterstand ontstaan en is er zelfs sprake van chaos in de administratie.
“Ik heb in 2020 een administratie overgenomen waar stukken in dozen en zwarte zakken zijn overgedragen”, merkt Achaibersing op. Hij heeft daar zelfs beeldmateriaal van ter beschikking voor het parlement. De betalingen vinden nu plaats via een gestructureerd systeem en de ‘chaotische werkwijze’ van betaling is per direct aangepast bij zijn aantreden als minister van Financiën en Planning en het doorgeven van betaalopdrachten via e-mail is meteen stopgezet.