De bitcoin heisa lijkt nog niet voorbij te zijn. Al paar weken is Maya Parbhoe plotseling veel in de media over bitcoin, fintech en exchange markt. Wat ook duidelijk wordt in al haar uitzendingen is dat zij kennelijk – volgens haar eigen zeggen – met Robert van Trikt, oud governor van de Centrale Bank in gesprek was over deze onderwerpen. Zij wekt de indruk dat ze al heel ver mee was. Ze zegt zelfs dat als hij niet “opgesloten” was dan (??……….) Dan wat? Dan waarschijnlijk allerlei deals in bitcoin, fintech en exchange markt. Waarschijnlijk? Ja, waarschijnlijk omdat zij dat niet zo duidelijk zegt en in het onderzoek rond de aantijgingen van “fraude” bij de centrale bank wordt dit punt niet belicht, althans niet in de media. Nu dringt de vraag op: waar was Van Trikt mee bezig? Waar nog meer mee? Wat wist de NDP? Wat had de goedkeuring van de NDP?
NDP over bitcoin mining
Kennelijk alles want plotseling lijkt de NDP in bitcoin te gaan geloven en de snelheid waarmee zij nu ermee naar buiten treden is op zijn zachtst gezegd merkwaardig.
Op vrijdag 10 mei organiseert de NDP een lezing – weliswaar intern – over “Bitcoin en Energietarieven”. En wie zijn 2 van de 3 sprekers en waar spreken zij over? Je raadt het goed.
Maya Parbhoe over “Bitcoin mining en de mogelijkheden van de staat” en Robert van Trikt over “Rol bankwezen en de bitcoin ontwikkeling”. Beetje erg toevallig. Zelfde twee mensen die rond 2019 vlak voor de “aanhouding” van Van Trikt ook met elkaar bezig waren. Dat was dus vlak voor de verkiezing van 2020. Ook erg toevallig dat Parbhoe nu plots op het toneel actief is, ook een jaar voor de verkiezing? En dan ook samen met Van Trikt optreden? Of samen optrekken?
Wat weten wij niet wat wij zouden moeten weten over de periode van voor 2020 over hun “samenwerking”, hoe dun of dik ook? Je begint je nu openlijk af te vragen of er nog meer onder het tapijt lag te broeden voor 2020 bij de Centrale en het land gered is voor meer onheil.
Ik zal het niet weten, jij ook niet. Zij gaan het ons ook niet openlijk vertellen, maar de autoriteiten zouden het toch moeten weten.
Het El Salvador sprookje
Het verhaal dat El Salvador een succes case is is een broodjeaapverhaal. Lees op Wikipedia “After the 2021 – 2022 cryptocurrency crash, bitcoin lost 70% of its value by June of 2022 from a market high in November 2021. By this time, Bukele had spent about US$150 million, roughly 4% of El Salvador’s national reserves, to invest in Bitcoin. According to BBC, the 2,300 bitcoins purchased by the Salvadoran government had lost 50% of their value as of mid-2022. El Salvador’s economic growth rate declined during this time, and many economists predicted it would likely default on its debt. In response to these issues, Bukele decreased public expenditure, including water infrastructure and public services in some municipalities”
https://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin_in_El_Salvador#:~:text=By%20this%20time%2C%20Bukele%20had,value%20as%20of%20mid%2D2022.
In gewonemensentaal: El Salvador heeft geld verloren met bitcoins, de economie kwam in een spiraal naar beneden en daardoor werd bezuinigd op water en infrastructuurprojecten.
Wat is de visie van de NDP?
Als NDP in de sprookjes van Bitcoin gelooft en roze verhalen gaat ophouden dan kan men rustig aannemen dat de NDP niets en ook niets heeft geleerd van hun regeerperiode. De “verhalen” van Parbhoe gaan niet alleen over bitcoin, maar ook over onzinnigheden over exchange markt en fintech ontwikkeling. Gaat de NDP met Bitcoin en met de “sprookjes” van Parbhoe eventueel ondersteund door Van Trikt op de speculatieve tour? De prijs voor de NDP was vorige keer heel hoog, namelijk een verlies van ruim 10 zetels. Gaat de NDP dit weer riskeren?
Voor de goede orde, voor al die opgewonden standjes die in de “scheld modus” schieten: ik zeg ALS en ALS. Enige zorg en twijfel aan de houding van de NDP is niet uit de lucht komen vallen want de toevalligheden zijn net iets te toevallig. Parbhoe en Van Trikt samen op 1 show. Toevallig weer een jaar voor de verkiezingen. Toevallig ook met onderwerpen die tot speculaties in de financiële huishouding van de staat kunnen leiden. Geef mij niet de schuld. Mijn buurvrouw vroeg het om die vragen te stellen.
Er zijn alternatieven om over te praten, waarom ineens over bitcoin
Laten wij hopen voor het land dat Suriname niet in nieuwe avonturen gestort wordt. Energietarieven krijg je niet omlaag door bitcoin mining. Parbhoe vertelt zelf dat Mehilal een lucratieve business heeft, omdat hij mogelijk goedkope stroom krijgt. Dus hoe kan je dan door het minen de prijs van stroom verlagen. Minen is juist lucratief als de prijs van de stroom laag is. Laat de NDP zich misleiden? Vraagteken! Het is uiteraard goed om met elkaar over te discussiëren middels lezingen of iets dergelijks, maar het blijft wonderlijk vreemd dat de NDP dit onderwerp van bitcoin kiest en niet voor een lezing over hoe de stroomtarieven omlaag kunnen nu er toch al een EY-rapport klaarligt.
Er zijn 1000 issues in het land. Er zijn 1001 onderwerpen waarover de NDP een visie moet vormen zou je denken. Brainstormen en lezing houden over bitcoin, niet een van de 1000 issues, is een beetje vreemde timing. Beetje vreemd, beetje apart en dus beetje verdacht.
Hikmat Mahawat Khan
PS. De heisa rond het bitcoin minen door Mehilal moet gaan over de prijs die hij betaalt en over of de energieproductie zoveel afname aankan ten behoeve van een hobby van particulier. Hij zou in plaats van minen ook met een ander energieverslindend hobby bezig kunnen zijn.