Een aantal samenwerkende, verontrustende burgers, kerkgemeenschappen en vakbonden doen zaterdag 20 november mee aan de ‘World Wide Rally for Freedom’. Dat is een wereldwijde protestactie die tegelijk in verschillende landen wordt gehouden, met hetzelfde doel. De groep heeft donderdag tijdens een persconferentie duidelijk gemaakt dat zij namens de gemeenschap de mensenrechten terug wil. Zij zijn van mening dat die door de regering worden afgepakt. Dit protest vindt plaats op het Bronsplein aan de Gemenelandsweg in Frimangron.
Aanvankelijk was het de bedoeling om vreedzaam op het Onafhankelijkheidsplein te protesteren. “Plotseling zien we 20 november wegomlegging. En als je naar de grenzen kijkt van die wegomlegging dan zie je dat bijna de hele binnenstad verboden is voor autoverkeer”, zegt Jennifer Van Dijk-Silos. Zij is een van de trekkers van de groep. Ze maakt duidelijk dat het om een protestmanifestatie gaat op een plek en niet dat er een mars is georganiseerd. “Als men denkt dat men daarmee het verzet gebroken heeft, absoluut niet. Ik ben bijna ervan overtuigd dat er nog meer mensen komen die protesteren hiertegen”, stelt Van Dijk–Silos. Ongemotiveerde wegomlegging noemt zij het.
Midden weg
Steven Reyme zegt dat president Chandrikapersad Santokhi niet alleen voor gevaccineerden president kan zijn en niet gevaccineerden negeert. ”Je moet op de plaats komen en zeggen laten we kijken naar een middenweg. Laten we praten en samen kijken hoe we deze zaken kunnen veranderen. Laten we kijken hoe we die discriminatie kunnen voorkomen”, zegt Reyme. Hij roept op om te voorkomen dat er polarisatie plaatsvindt.
Van Dijk-Silos merkt op dat de vrijheid van meningsuiting op deze manier beperkt wordt op een lafhartige lage manier en met machtsmisbruik en ook misbruik van de handhavingsinstituten. “Dat is gebeurd met de wegomlegging. Wat moet er op 20 november gebeuren, het is geen 25 november”, merkt Van Dijk-Silos op. Volgens haar is het land al voor 25 procent op weg naar een fascistische staat. “Je handhavingsinstituten misbruiken, ik noem dat fascisme.”
Oproepen voor dialoog
Van Dijk-Silos heeft de regering opgeroepen in dialoog te treden met de gemeenschap om tot een adequate goede oplossing te komen. “Voor het vraagstuk, het spanningsveld, mensenrechten, volksgezondheid.”
“We verzetten ons tegen al het onrecht dat op dit moment in Suriname plaatsvindt. Het vertrappen van mensenrechten, het creëren van haat tussen de Surinamers onderling, de discriminatie die er plaatsvindt en natuurlijk dat ding die we noemen vaccinatiedwang. Dat ik geen baas meer kan zijn over mijn eigen lichaam en wat er in gaat”, zegt Patrick Bhagwandin. Hij merkt op dat er alleen vanuit de overheid aangestuurd en bepaald wordt wat er in de mensen wordt geïnjecteerd. Als mensen volgens hem weigeren worden zij via staatspropaganda op extreme wijze weggezet als een soort zondebok.
Ongevaccineerden als boosdoeners
Bhagwandin merkt op dat ongevaccineerden worden gezien als boosdoeners. Alsof zij de veroorzaker zijn van alles wat misgaat in de samenleving. “Je zorgt voor ziektes, je zorgt voor doden. Het jammerlijke wat haatzaaierij betreft, het werkt. Want er worden allerlei maatregelen getroffen tegen ongevaccineerden”, uit hij zich. Hij merkt verder op dat velen in de samenleving daar geen moeite mee hebben, “ze juichen het toe”.
“Waar ik op wil wijzen, is dat de farmaceutische zaken niet aansprakelijk zijn als er iets misgaat met ons. Als je bijvoorbeeld bent geïnjecteerd en je zou permanent ziek worden, permanent gehandicapt zijn, zijn zij niet aansprakelijk”, zegt Ricky Stutgard. Het is volgens hem onvoorstelbaar dat er vaccinatiedwang is en medische discriminatie. “Als dit doorgaat, gaan we twee kampen hebben en waarschijnlijk ook nog een oorlog in Suriname hebben, wat niet nodig is.”
Waar is de logica
Van Dijk-Silos vraagt zich af wat de logica is van de nieuwe regels aangezien er eerder was aangekondigd dat er op alle feestdagen een lockdown zou zijn. Ze benadrukt dat het om de boodschap gaat van de organisatoren en niet om de massa. “Het gaat niet om een politiek ding.” De samenwerkende vakbonden 1:6 hebben zich solidair verklaard met de groep. Zij ondersteunen de activiteiten van zaterdag.