Interpol is ingeschakeld om te kijken of de organisatie hulp kan bieden bij de opsporing van de veroordeelden Desi Bouterse en Iwan Dijksteel. Interpol beheert 19 politiedatabases over de hele wereld. Ruim 196 landen zijn aangesloten bij Interpol. “Dit levert een behoorlijke hobbel op voor criminelen om zich schuil te houden”, zei de Nederlandse advocaat Gerard Spong in gesprek met radio ABC.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zei eerder aan hetzelfde medium dat hij veel vragen en reacties verwacht te zullen ontvangen vanuit landen die de opsporing van de voortvluchtigen op de signaleringslijst zullen zien.
De rechtsgeleerde, die tot 2007 als adviseur fungeerde van het Surinaamse Openbaar Ministerie bij het proces rond de Decembermoorden, is van mening dat Bouterse nu makkelijk op te sporen moet zijn. Hij merkt wel op dat het staan op de Red Notice-lijst van de mondiale politieorganisatie geen zelfstandig zoekbevel is. Voortvluchtigen worden bij signalering wel direct aangehouden. “Dan moet het betrokken land dat hem zoekt meteen met een arrestatiebevel op de proppen komen.”
Op een vraag waarom de voortvluchtige oud minister van Financiën, Gilmore Hoefdraad, niet op de Red Notice-lijst staat, zei de advocaat heel vaag dat hij dat niet zou weten. Hij nuanceerde zijn antwoord direct door aan te geven dat Interpol slechts een minderheid van voortvluchtigen publiceert, terwijl ze wel lijsten van criminelen bijhouden en die niet publiekelijk bekendmaken. Dat Bouterse op de lijst prijkt, is volgens hem tekenend dat het rechtsproces geen politiek proces was. “De Krijgsraad en het Hof hebben Bouterse gevonnist voor moord, en voor geen enkel politiek delict.” Het is volgens hem misplaatst om vol te houden dat het een politiek proces is geweest zoals door de aanhangers en ook toppers van de Nationale Democratische Partij wordt aangegeven.