De geschiedenis van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname(VIDS) sinds de oprichting in de jaren 90 is vervat in een schrijfwerk welke vandaag behoorlijk wat aandacht heeft gekregen.
Muriel Fernandes, voorzitter van de organisatie, geeft aan dat het trainen van dorpshoofden in beheer van hun gemeenschap een van de meest belangrijke zaken zijn die de organisatie de afgelopen jaren heeft gedaan. Hiernaast is bewustwording van de gemeenschappen echt nodig omdat de wereld zich aan het ontwikkelen is.
De kapitein sprak journalisten vrijdag in verband met het 30-jarig bestaan van de organisatie tijdens een speciaal evenement in de conferentiezaal van de University guesthouse. Bij deze gelegenheid is een jubileumboek met als titel ’30 jaar vids’ gepresenteerd aan de gemeenschap. Het werk is overhandigd aan leden van de regering en andere belanghebbenden.
Fernandes geeft verder aan dat het huidig systeem om dorpsbesturen te kiezen ook een heel belangrijke verandering is die teweeg is gebracht bij de inheemse gemeenschappen. Ze stelt dat de VIDS niet gaat over verkiezingen zoals er gesteld wordt in de gemeenschap. Er is wel een systeem bewerkstelligd waarbij er om de vijf jaar een dorpsbestuur wordt gekozen in diverse dorpen. Het is volgens de voorzitter ook heel erg belangrijk dat de gemeenschappen weten wat de VIDS doet voor Suriname. Waar er ondersteuning nodig is, wordt dat gevraagd aan de gemeenschap stelt ze, want dit is nodig ter bevordering van de ontwikkeling van de totale inheemse populatie.
Assemblee Voorzitter Marinus Bee merkt op dat de regering druk bezig is met de behandeling van de conceptwetten voor de erkenning van de grondenrechten inheemse en tribale volken waarvoor de VIDS aan de weg timmert. In het boek is aan de hand van diverse mijlpalen, belangrijke momenten en gebeurtenissen uit de recente geschiedenis een beeld gegeven van de vereniging vanaf de oprichting.