De gezondheidsautoriteiten doen alles wat in hun macht is om medisch personeel te behouden. De voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), Claudia Redan, zegt aan Key News dat er na een reeks gesprekken met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is besproken dat er aan de lonen van de zorgsector gewerkt zal worden. De gesprekken gingen vooral over de tariefsaanpassingen van verzekeraars en de lonen van werkers in de medische sector.
Redan stelt dat het geen gemakkelijke job is om de mensen te weerhouden te vertrekken naar het buitenland. Eerder vertelde ze de redactie dat er daadwerkelijk een aantal gevallen zijn binnen verschillende ziekeninstellingen zoals de geruchten de ronde doen.
De redactie verneemt dat veel verpleegpersoneel, chirurgen en operatiekamerpersoneel wegtrekken naar Nederland en het Caribisch gebied voor een beter salaris in valuta. De lonen in Suriname zijn niet meer aantrekkelijk. Dat vooral vanwege de hoge koers en prijzen van goederen.
In opleiding
Redan zegt verder dat er momenteel al een paar artsen in opleiding zijn om het tekort aan personeel aan te vullen bij ziekenhuizen. Voor het hypermodern CT-scan apparaat dat vrijdag in gebruik is genomen bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), worden er zeven radiologen opgeleid in het buitenland. Er zijn nu vier werkzaam bij het AZP. De voorzitter verklapt dat er een paar laboranten zijn vertrokken. Deze zijn ook hard nodig binnen het ziekenhuis, maar ook in de andere medische instellingen in Suriname. Er zijn ook een paar opleidingen in voorbereiding waarbij het tekort dat is ontstaan verholpen zal worden.
Meer gesprekken
Redan geeft aan dat er nog gesprekken gevoerd worden over tariefsaanpassingen bij verzekeraars. De komende week zijn er vervolggesprekken met als doel te komen tot tarieven waarbij de garantie geboden wordt dat elk verzekerde profijt bij de situatie heeft. Redan legt uit dat er licht in de tunnel is. Ze zegt mee te gaan met president Chandrikpersad Santokhi die vindt dat ondanks curatieve zorg enorm duur is, er gewerkt moet worden aan oplossingsmodellen om de samenleving in alle lagen tegemoet te komen. Het is volgens de NZR-voorzitter van belang dat de verzekeringstarieven daarom op korte termijn in orde gemaakt worden, zodat zij de lading kunnen dekken. Onlangs is de Vereniging van Medische Specialisten met de gezondheidsminister in overleg getreden over de tarieven die gehanteerd worden door verzekeringsmaatschappijen. De redactie verneemt dat er ook daar goed geluid is.