De ontwikkelingen binnen de gezondheidssector zijn zorgwekkend. Dit heeft Lloyd Pool, voorzitter van de Algemene Bond van Personeel in dienst van het Academisch Ziekenhuis, aangegeven in gesprek met journalisten.
Op donderdag 22 februari is er een grote groep verpleegkundigen vertrokken naar het buitenland voor een beter bestaan. Ondanks eerder genomen zogenaamde interventiemaatregelen van de overheid lijkt de braindrain, waarmee voornamelijk overheidsziekenhuizen te kampen hebben, niet te zijn afgenomen. Dit zorgt voor een tekort aan gespecialiseerde zorgmedewerkers. “Het is heel zorgwekkend. Nu lijkt het misschien heel miniem dat kader wegtrekt, maar als het zo blijft doorgaan kunnen we straks geen Academisch Ziekenhuis draaiende houden”, luidt de noodkreet van de vakbondsman.
Pool merkt op dat de meeste mensen die vertrekken, werkzaam zijn bij het Academisch Ziekenhuis. “Als vakbond zijn we continu bezig om op te komen voor de belangen van de mensen. We vechten ervoor dat ze een betere waardering krijgen. Het lukt maar niet.” Hij is van mening dat verpleegkundigen en andere zorgwerkers te hard werken om de samenleving te dienen om dan nog na te denken hoe ze de maand zullen doorbrengen nadat ze hun salaris hebben ontvangen. “Het probleem dat we hebben is dat de werkgever niet kan inzien dat de mensen een betere waardering moeten krijgen.” Pool snapt volkomen dat de mensen niet naar de standaarden van Nederland of Aruba betaald kunnen worden. Hij eist wel dat de mensen “dusdanig” betaald worden dat ze kunnen uitkomen.
“De regering van Suriname heeft goede nota genomen van de noodkreet van de drie overheidsziekenhuizen. In de regeringsvergadering is besloten om aan medewerkers die essentieel zijn voor het in stand houden van zorgfuncties een overbruggings- en een wervings- en behoudstoelage toe te kennen. Verder is een beroep gedaan op de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) om de zorgmedewerkers in Suriname efficiënter in te zetten, al dan niet door intensievere samenwerkingsverbanden tussen de ziekenhuizen.
De regering hoopt dat zij met deze tegemoetkoming zorgmedewerkers kan motiveren om het land niet te verlaten en hun krachten te blijven geven aan de gezondheidszorg in Suriname. Intussen blijft de regering zich inspannen om op een gestructureerde wijze de waardering van zorgpersoneel te verbeteren”, aldus een passage van het bericht dat op 20 maart 2023 werd gepubliceerd door de Communicatie Dienst Suriname. Zorgmedewerkers geven aan dat deze maatregelen een druppel op de hete plaat is geweest en absoluut niet effectief is.
Door het vertrek van personeel moeten de mensen die achterblijven harder werken. De mensen die achterblijven mogen volgens Pool niet de dupe worden van het falend beleid van de overheid. Hij kan zich niet voorstellen dat gezondheidsbonden op een manier moeten opkomen voor hun leden alsof ze bedelaars zijn. “Als je werkt moet je kunnen eten en drinken. Je kinderen moeten naar school kunnen. Je moet een auto kunnen rijden. En je moet kunnen sparen om een woning te bouwen.” Dit alles is volgens hem bijna niet meer mogelijk in Suriname. Pool laat weten dat zorgmedewerkers nog tegoeden van 2023 moeten ontvangen. “De mensen zijn ook moe om steeds op straat te gaan, dan gaan ze vertrekken, ja.” De vakbondsman roept de regering op om betere prioriteiten te stellen.