Gita Jayanti, ook bekend als de dag van de Bhagavad Gita, betekent in de hindoeïstische traditie een heilige viering die de openbaring van de Bhagavad Gita herdenkt.
De Bhagavad Gita, een essentieel onderdeel van het epische gedicht Mahabharata, wordt toegeschreven aan Heer Krishna en omvat een diepgaande dialoog tussen Krishna en prins Arjuna. Dit gesprek vindt plaats op het slagveld van Kurukshetra, net voor het begin van een grote oorlog, en behandelt universele thema’s zoals plicht, moraliteit en het pad naar spirituele verlichting.
Op vrijdag 22 december organiseerde de Stichting ISKCON Suriname, in samenwerking met andere organisaties, een Gita Yatra; een pelgrimstocht van de Shri Seetaram Mandir aan de Amritsarweg naar de ISKCON-tempel aan de Kwattaweg. Het evenement omvatte een uitgebreid programma met een authentiek vuurofferritueel, meditatie door het reciteren van heilige verzen, toespraken en een podiumprogramma. Uiteraard ontbrak het niet aan vegetarisch voedsel en zoetigheden.
ISKCON-bestuurslid Santosh Singh benadrukte in een gesprek met Key News Suriname dat de Gita Jayanti-viering meerwaarde heeft voor Suriname. “Dat wij ons ware zelf als ziel en dienaar van God realiseren en zo werkelijke rust, liefde en blijdschap ervaren. De Bhagavad Gita spreekt niet alleen op een lichamelijk niveau, maar gaat dieper en spreekt tot de ziel. Het lichaam is een tijdelijk omhulsel; onze ziel is eeuwig. Daarom is de Gita relevant voor eenieder, ongeacht tijdelijke identiteiten als Surinamer, Amerikaan, rijk, arm, president, bedelaar, religie, kast, kleur of positie”, luidt zijn boodschap. Singh roept Surinamers op om vooral in deze uitdagende tijden met veel tolerantie en liefde met elkaar om te gaan.
Een geestelijke leider gaf aan dat het heilige boek bestaat uit 700 verzen, verdeeld over 18 hoofdstukken. “Deze heilige tekst bevat diepgaande spirituele en filosofische leringen, die een leidraad bieden voor het leven. De Gita benadrukt het belang van het vervullen van onze plichten zonder gehechtheid aan de resultaten. Het moedigt individuen aan om hun plichten met toewijding en integriteit te vervullen,” aldus de pandit die verbonden is aan de Sanatan Dharmgita Maha Sabha Suriname, die ook heeft bijgedragen aan het tot stand brengen van de viering. Een bezoeker uit Nederland liet weten dat de groeiende interesse in oosterse filosofie, spiritualiteit en meditatie in westerse landen heeft bijgedragen aan de populariteit van de Bhagavad Gita. “De wereldwijde verspreiding van informatie en communicatie heeft de uitwisseling van culturele en spirituele ideeën vergemakkelijkt, waardoor de Bhagavad Gita wereldwijd bekend is geworden.”
International Society for Krishna Consciousness
De International Society for Krishna Consciousness, kortweg ISKCON – ook bekend als de Hare Krishna-beweging – is een wereldwijde spirituele organisatie opgericht in 1966 in New York City door A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, ook bekend als de oprichter-acarya (geestelijk leider) van de beweging. ISKCON richt zich op het bevorderen van het bewustzijn van Krishna, gebaseerd op de leerstellingen van de heilige hindoe-geschriften, met name de Bhagavad Gita en de Srimad Bhagavatam. De organisatie heeft over de hele wereld tempels en gemeenschappen die dienen als centra voor devotionele dienst, studie en verspreiding van de leerstellingen van de beweging. De beweging is sterk geassocieerd met de herhaalde recitatie van de Hare Krishna-mantra: “Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare; Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare.”