In het vorige artikel “Schreeuwers van Pan American-case weten kennelijk niet het verschil tussen US$ 8 miljoen en US$ 8 miljard”, heb ik gehad over de aantijging van de NL-diaspora Anand Bihari die beweerde dat er “goudroof” in en benadeling van Suriname heeft plaatsgevonden voor ongeveer USD 8 miljard. Kan het waar zijn? Hoe gaan wij het weten of dit überhaupt waar kan zijn? Wij moeten een aantal basisvragen zien te beantwoorden. Ik heb in dat artikel een aanzet gegeven voor de mensen in Suriname om antwoorden te zoeken op een aantal brandende vragen die opkomen door die aantijgingen van Bihari. Helaas is Suriname muisstil. Bihari heeft voor het eerst in het openbaar op 13 juli 2024 gesproken, dat is bijna 10 weken geleden en het is nog steeds akelig stil bij Surinamers. Men heeft het maar drukker met het klagen over de kleur schoenen van de First Lady of waar zij precies moet staan op een foto. Dat is de prioriteit van Suriname. Als de diaspora moeite doet en met informatie komt dan zeggen zij dat je niet moet zeuren, maar in Suriname moet komen wonen en helpen. Zelf kunnen zij in 10 weken niet eens de fundamentele vragen beantwoorden. Maar niet getreurd, hier zoals beloofd deel 2 van het artikel met antwoorden op de eerste reeks vragen.
Geheugen opfrissen
Er zijn 3 grote blokken van aantijgingen gedaan door Bihari en ik had op basis daarvan een aantal vragen geformuleerd die beantwoord zouden moeten worden om zeker te zijn of die aantijgingen van hem hout snijden. En natuurlijk moeten SEC en het Surinaams OM hun werk doen, maar sinds wanneer zijn Surinamers zo zwijgzaam en willen het overlaten aan de autoriteiten? Meestal draaien de babbelshows met allerlei leeghoofden overuren als ergens een plankje van een brug los zit, maar USD 8 miljard vindt men niet belangrijk om op z’n minst in vast te bijten? Dus laten wij het niet over aan SEC en het OM alleen overlaten.
Hieronder een samenvatting van de aantijgingen en onderzoeksvragen nog een keer op een rij.
Alles begint met de vraag of die B-aandelen überhaupt bestaan en waar die zijn. Daarna komt de aanvullende zorg of er dividend is betaald en zo ja, hoeveel en aan wie want volgens Bihari zijn die B-aandelen in de zakken van Surinamers en niet bij de overheid en dus niet bij de gemeenschap en dus is er bogo bogo geld naar Surinamers in hun zakken gegaan.
Voor deze basisvragen hebben wij geen SEC nodig. Het bizarre is dat tot nu toe verantwoordelijken vage, vreemde of helemaal geen antwoorden geven. Hierdoor wordt die aantijging gedaan door Bihari alleen maar verder versterkt.
Het antwoord op het bestaan van de B-aandelen
De B-aandelen bestaan echt. Er wordt er over gesproken en ernaar verwezen in meerdere documenten:
1. In de mineralen overeenkomst van 7 april 1994 en ook in de geamendeerde versie van 13 maart 2004, getekend door NH Minister Demon van de NPS en President Venetiaan. Dit document is in de bibliotheek van DNA en op het ministerie van NH te vinden.
2. In de statuten van Rosebel Gold Mines (RGM). Dit document is via de Kamer van Koophandel van Suriname te vinden.
3. In de jaarrekening van RGM van op z’n minst van het eerste jaar, 2004. Dit is te vinden via de KvK.
In de bijlage zijn er “snapshots” uit de 3 documenten te lezen en dan zie je dat de B-aandelen bestaan. Lees en huiver. Ik kon als diaspora die documenten tot in Nederland regelen en waarom konden Surinamers in Suriname die zo van hun land houden de informatie niet vinden?
Nu het bestaan van de B-aandelen is bevestigd via harde documenten is de vraag waarom verantwoordelijken zo laks om zijn gegaan met het antwoord op de vraag:
• De vraag is waarom Rusland van de NPS -radio-uitzending op 25 juli 2024, dat zijn 12 dagen nadat Bihari had gesproken – niet van het bestaan van die B-aandelen afwist? Nota bene de NPS die via Demon en Venetiaan diep betrokken was bij alle gesprekken. Een telefoontje naar zijn partijgenoten had hem die informatie opgeleverd, die moeite deed hij niet eens. Overigens, Rusland was zelf 5 jaren minister van NH en dan is de mineralen overeenkomst een van de belangrijkste documenten voor zo’n departement. Het zou zelfs boven zijn bed moeten hangen om als uitdrukking te gebruiken. Ja ja, ik hoor de Surinamer nu al de draak mee steken dat hij wat anders boven en of bij zijn bed heeft.
• De vraag is waarom Parmessar nog op 7 september op een NDP-bijeenkomst in Rotterdam op een terechte vraag uit de zaal over het bestaan van de B-aandelen een vaag antwoord geeft dat zijn “mensen” nog aan het bestuderen zijn. Hoezo nog aan het bestuderen zijn na 10 weken???!!! Zo’n rocket science is het toch niet? Nota bene zijn collega-hoofdbestuurslid Akiemboto was zowel minister van NH als directeur van Grassalco die partij was in de overeenkomsten en die zwijgt dan in alle talen? Moet Akiemboto nog bestuderen of die B-aandelen bestaan? Overigens had Akiemboto ook direct zijn versbakken voorzitter kunnen influisteren wat er allemaal gebeurd zou zijn met die B-aandelen want die voorzitter propageert toch good governance en transparantie? Ook zij gaat helemaal niet in op de actualiteit van wat iets heftigs zou kunnen – let wel kunnen – zijn. Bedenk dat over USD 8 miljoen bij Panam halve NDP, die overigens zelf de oorzaak is van de hele Panam case, was uitgerukt naar het OM en nu is de voorzitter over USD 8 miljard muisstil. Ik blijf de NDP aan hun rol in de Panam case herinneren, die case moet tot op de bodem justitieel onderzocht worden.
• De vraag is waarom de overigens zo babbel grage Jim Hok, oud-minister van NH en voorman van PALU, niet naar de middagbabbelshow is getogen waar hij graag langs gaat om zich druk te maken over dat Santokhi Tigri in de 4 jaren niet heeft opgelost terwijl hij zelf 5 jaren in de regering zat waar er niet eens een vogelverschrikker was geplaatst om die Guyanezen af te schrikken. Hok zou die mineralen overeenkomst net als Rusland en Akiemboto uit zijn hoofd moeten kennen en ook boven zijn bed moeten hebben. De PALU die zo van het land houdt komt overal in de media, maar zwijgt in alle talen over de vermeende goudroof. Houden deze mensen werkelijk zoveel van het land? Als de diaspora wat zegt dan komt de sneer dat wij niet zo mee moeten bemoeien, maar zelf lukt het hun niet in 10 weken er wat van te zeggen.
• De vraag is waarom de hele media geen enkele poging heeft gedaan om een ritje te maken naar de KvK? De hele media was hypocriet uitgerukt naar de kantonrechter over een integriteitscase bij OW en over vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Ik haast mij meteen te zeggen dat ik Ramcharan van Starnieuws in het deel van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid helemaal ondersteun. Maar de hypocrisie van de Surinaamse media over integriteit is wel heel vals. Waarom is de media niet met een microfoon langs een aantal nog in leven zijnde bestuurders uit die tijd gegaan om de simpele vraag te stellen over het bestaan van die B aandelen? Ik had in het vorig artikel zelfs een voorschot aan namen gegeven om het hun makkelijk te maken. Ik geef toe dat je niet bij Bouterse kan komen, maar Venetiaan zit waarschijnlijk elke dag op zijn balkon
• Dan komen wij op 2 groepen die ons het meest verbazen, namelijk DNA en de huidige regering. Onthutsend hun rol. Straks meer erover
Wie heeft de B aandelen?
Volgens de statuten van RGM en de jaarrekening van RGM van 2004 zijn de B aandelen, 2000.000 stuks, aan de Surinaamse staat gegeven. Dus de regering en het parlement zouden dit moeten weten.
Alle aandelen, zowel de A als de B aandelen zijn op naam (!) – dus geen toonder (!) – uitgegeven en zijn geregistreerd in een aandelenregister. Dit staat kraakhelder in de statuten van RGM. Zie snapshot in de bijlage. Dus het is helder wie de aandelen heeft. Is het in de zakken van deze en gene zoals Bihari insinueert of is in het een kast of kluis op een ministerie of bij RGM/Zijin? Zo moeilijk kan dit niet zijn om te weten want er is een aandelenregister en daarin staat wanneer aan wie welk nummer is uitgegeven en wanneer welk nummer van eigenaar is veranderd. De aandelen kunnen dus niet onderhands verkocht dan wel “geschoven” worden.
Een ritje naar het kantoor van Zijin had alle mystiek weggenomen. Het is kennelijk te zwaar om in die hitte een ritje te maken naar Zijin. Overigens niet iedereen kan zomaar bij Zijin verschijnen om in het register te kijken. Hoe had het dan wel gekund? Volgens de statuten heeft elke aandeelhouder toegang tot het aandelenregister. Dus de Surinaamse overheid als aandeelhouder kan zo inkijken. Waarom staat de regeringscommissaris bij Zijin niet op om antwoord te geven op wat heel Suriname zich zou moeten afvragen. Dat RvC lid kon ongevraagd de huidige minister van NH, Abiamofo, de minister van Financiën, Raghoebarsingh en de President bellen en toelichten wie de aandelen volgens zijn weten heeft en als die het allemaal niet uit zijn hoofd weet dan stuurt hij in overleg met Santokhi, Raghoebarsing en Abiamofo een secretaresse in een van de dure Prado’s met airco en een lekkere koude dawet naar Zijin om een paar kopieën uit het aandelenregister te maken. Prado’s genoeg, secretaresses genoeg, nu nog een koude dawet en heel Suriname wordt rustig. Dat brengt ons nu op de rol van DNA en de huidige regering.
De vraag is waarom DNA-leden niet meteen vragen hebben gesteld aan de regering en die gedwongen hebben voor antwoord op de vraag over het bestaan van de B aandelen en wie die aandelen zou hebben. Waarom is geen enkel DNA-lid niet naar de eigen bibliotheek gelopen om even in de mineralen overeenkomst te kijken? Is dit het niveau van het parlement?
De vraag is waarom Abiamofo, Raghoebarsing en Santokhi geen enkele moeite hebben gedaan om naar buiten te treden over de B aandelen, bestaan en bezit ervan. De regering maakt zich wel druk over de 7e tranche van IMF van USD 70 miljoen, maar is laks als die hoort dat er USD 8 miljard eigen geld mogelijk daarbuiten rondzweeft. Wat gebeurt hier? Hoe serieus is men met het land en volk?
Conclusie
Wij kunnen nu wel vaststellen dat die B-aandelen bestaan en dat 2.000.000 ervan aan Suriname is gegeven naast de 5% A aandelen. Wie die B-aandelen bezit moet nog beantwoord worden en hopelijk is dit artikel een aansporing voor Suriname om een ritje te maken naar het kantoor van Zijin om voor eens en altijd die mystiek weg te nemen. Dat is het minste wat diaspora aan Suriname kan overlaten toch?
In een volgend artikel – deel 3- meer over dividendbetaling en aan wie. En ook wat het verschil is tussen A- en B- aandelen.
Hikmat Mahawat Khan