Dat de regering toestemming geeft om de goudvoorraden te gebruiken voor de herstart van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en Grassalco, komt bij economen aan als een complete verrassing. Winston Ramautarsing, ex-voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt dat dit besluit ‘out of the blue’ is genomen.
De econoom zegt dat de staatsbedrijven SLM en Grassalco beide noodlijdend zijn. Ramautarsing begrijpt niet hoe de regering op zo een besluit kan komen, aangezien er al twee jaar gezegd wordt dat er gewerkt wordt aan een reorganisatieplan voor de SLM. “En nu zonder enige informatie hoe het bedrijf gezond gemaakt gaat worden, hoeveel investeringen er nodig zijn en hoe dat bedrijf straks winstgevend gaat worden, worden onze goudvoorraden ingezet.”
Oplossingsmodellen
De regering heeft maandenlang samen met de bedrijven gewerkt aan oplossingsmodellen. Na consensus binnen de regeringstop is een formeel besluit genomen over het financieringsmodel. Voor de doorstart van de SLM is er een investering nodig van ongeveer USD 14 tot 15 miljoen en voor Grassalco is dat USD 3 tot 4 miljoen. De goudvoorraden hebben een waarde van circa USD 18 miljoen. Het oplossingsmodel houdt in dat de goudvoorraad van Grassalco op de internationale markt zal worden verkocht. De opbrengst zal worden aangewend voor de financiering van de herstelplannen van de twee bedrijven.
Met betrekking tot de SLM zal het bedrag door Grassalco worden doorgeleend voor een periode van 8 jaar tegen een rente van gemiddeld 4.8 procent. Ramautarsing geeft aan dat dit besluit een stok in het duister is. Hij kan maar niet begrijpen dat de regering tot zo een besluit overgaat, terwijl SLM een bodemloze put is gebleken de afgelopen jaren. Hij is van mening dat ook Grassalco een bodemloze put blijkt te zijn. “Dit besluit is compleet onbegrijpelijk voor economen”, benadrukt de econoom.
Onverantwoordelijke stap
De gewezen VES-voorzitter wijst erop dat de Staat zijn geld in deze twee bedrijven stopt, zonder dat die weet of hij ooit hieraan gaat verdienen. “Het is onverantwoordelijk. Als je niet zeker weet dat elke dollar die je stopt in de twee bedrijven, SLM en Grassalco, je meer gaat opleveren, dan is zo een besluit niet raadzaam.”
Hij geeft aan dat niemand de herstelplannen van deze twee bedrijven ooit heeft gezien, integendeel zijn alleen de zorgen bekend. Omdat er grote schulden zijn bij deze bedrijven, denkt Ramautarsing dat het geld gewoon gaat verdwijnen en dat men over een jaar toch failliet gaat raken.
Hij benadrukt dat onze goudvoorraden, onze reserves moeten blijven. Dit omdat elk land reserves nodig heeft, voor wanneer een ramp zich aandient. “We hebben die reserves opgegeten, dus we moeten die weer opbouwen. Ik denk door de goudvoorraden te stoppen in staatsbedrijven die niet levensvatbaar zijn, dat dit onverantwoordelijke investeringen zijn”, aldus Ramautarsing.