“Ik ben er niet zo happy mee”, zegt Nitesh Ramlakhan, productiedirecteur van Food and Agriculture Industries NV, tevens groentenexporteur.
Dit zegt Ramlakhan over de retentieregeling die door de regering is ingevoerd. De bedoeling is om hiermee de druk op de koers omlaag te brengen en ervoor te zorgen dat er op tijd Amerikaanse dollars beschikbaar zijn voor de importeurs.
Dat er 35 procent van zijn deviezen moet worden afgestaan aan de banken, zoals de retentieregeling vereist, is voor Ramlakhan een bittere pil om te slikken. Aan de andere kant denkt hij ook wel aan het algemeen belang. “Als deze maatregel de koers en de economie op peil kan brengen, dan moeten de ondernemers geen problemen hebben met deze maatregel.”
Hij geeft aan dat de exporteurs en ondernemers ook de deviezen nodig hebben om weer te exporteren en als meer dan een kwart hiervan ter beschikking gesteld moet worden aan de banken voor importen, dan is dit geen goede zaak. De export en productie wordt hierdoor niet gestimuleerd. “Laten we hopen dat deze maatregel tijdelijk is en de koers stabiliseert, zodat we af kunnen van deze maatregel.”
Hij vindt dat de maatregel niet helemaal eerlijk is naar de exporteurs toe, want de staat loopt heel wat deviezen mis door de illegale kleinschalige goudsector. “Deze sector moet goed geordend worden, want uit deze sector kunnen er heel wat deviezen gehaald worden door de staat.”
Ook Swami Girdhari, secretaris van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname is niet ingenomen met deze maatregel. Hij vindt de invoering van deze maatregel populistisch en ondoordacht. Deze maatregel is export onvriendelijk en zal de exporteurs hard raken. Volgens hem moest de retentieregeling betrekking hebben op de winst, maar niet op de opbrengsten. Girdhari is van mening dat het land de exporteurs moet stimuleren in deze moeilijke tijd, maar die worden juist onder druk gezet om een groot deel van hun deviezenopbrengsten ter beschikking te stellen van de Centrale Bank van Suriname en dat tegen een veel lagere koers in vergelijking met de straatkoers.
Arun Hindori, voorzitter van het Platform van Importeurs in Suriname, is wel blij met de retentieregeling, want dan kunnen de importeurs de samenleving op tijd voorzien van de basisgoederen. Hij is wel eens met de stelling van Girdhari en geeft aan dat de overheid meer moet gaan exporteren en de exporteurs moet gaan stimuleren om de productie te verhogen, zodat er meer deviezen het land binnen komen.