Bij de normalisatie van het onderwijsproces op maandag 21 februari, zijn geen grote klassen toegestaan. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur zegt dat er op bepaalde scholen 50 studenten per klas waren ingedeeld. Kinderen die in zulke klassen zitten hoeven voortaan niet elke dag naar school. Er wordt naar zeggen van de minister gewerkt naar een manier om uiteindelijk meer klassen te accommoderen voor de leerlingen op alle vijf schooldagen voor de week. De bewindsvrouw zegt dat deze grote klassen voor nu nog zullen worden opgedeeld in twee groepen.
Levens zegt verder dat er niet zomaar een besluit is genomen om de scholen te openen. “Wij hebben advies van de kinderartsen en die hebben gesteld dat de kinderen veilig zijn. Vooral de kinderen beneden twaalf jaar. We werken op basis van de statistieken van de specialisten, die hebben zaken goed hebben bekeken.” Levens zegt ten aanzien van de berichtgeving uit het binnenland over vaccinatie van kinderen buiten de kennis van hun ouders dat dit een kwestie is die bij de organisatie Mediceps ligt. De minister is geïnformeerd dat het niet gaat om het Covid-19-vaccin, maar om een andere vaccinatie. DNA-lid Edgar Sampie bracht de zaak donderdag aan het licht in het parlement.
Klachten
Reshma Mangre, voorzitter van de bond van leraren, zegt dat ze klachten heeft gehad van enkele leerkrachten en ouders, omdat zij niet waren voorbereid op volledige normalisatie van het onderwijs. deze klachten zijn volgens haar terecht, Voornamelijk omdat er een andere kostenplaatje bij komt kijken voor ouders. “Alle kosten zijn omhoog de mensen hadden nog wat tijd nodig, dat snappen wij. De situatie is niet meer als toen. We moeten rekening houden dat sommige ouders meerdere kinderen hebben. Eten en alle andere zaken zijn duurder geworden”, stelt ze. Mangre herinnert dat schoolvervoer vanaf maart gratis is en daarvoor een budget is uitgetrokken door de overheid. Dit zal naar zeggen van het parlementslid een handje helpen. Kinderen die naar school gaan zullen dus gratis vervoerd worden door het Nationaal Vervoersbedrijf.
Mangre hoopt dat het ministerie doorgaat met vaccinatie campagnes op school, zodat de groepsimmuniteit kan worden vergroot en zowel leerlingen als leerkrachten veilig zijn. Eerder vertelde de voorzitter van de Katholieke Onderwijzersbond, Bernice Barron dat niet alle leerkrachten zich willen laten vaccineren. Ze stelt dat met die situatie rekening moet worden gehouden. Ook stelde de voorzitter dat de leerkrachten moeten leren omgaan met het feit dat het Covid-19-virus er is om te blijven.