De Britse minister met verantwoordelijkheid voor overzeese gebieden, het Gemenebest, Energie, Klimaat en Milieu, Zac Goldsmith, zegt dat Guyana wereldwijd wordt erkend voor zijn inspanningen om zijn ongerepte bossen en natuurlijke hulpbronnen te behouden, omdat het land een van de laagste ontbossingspercentages heeft.
Tijdens een tweedaags bezoek aan gemeenschappen in regio negen zei Goldsmith dat Guyana beschikt over een van de beste bosbeheersystemen ter wereld. “U hebt een voorbeeld voor de wereld gegeven, u hebt ook een geschenk voor de wereld gegeven omdat u ons iets hebt gegeven waarop we kunnen voortbouwen”, onthulde de Britse minister.
Goldsmith legde de bewoners uit dat mensen de misbruikrelatie met zijn natuurlijke hulpbronnen moeten herstellen om het probleem van klimaatverandering aan te pakken. “Als we het probleem van klimaatverandering willen oplossen, ja, we hebben technologie nodig, we hebben schone energie nodig, we hebben schoon transport nodig, we hebben al die dingen nodig, maar we kunnen de klimaatverandering nooit oplossen als we onze relatie met de natuurlijke wereld niet herstellen.”
“Dat is de reden waarom wat je hier in deze gemeenschap, maar ook mensen in Guyana in het algemeen … is waarom wat je doet zo belangrijk is. Jullie zijn wereldleiders, jullie hebben jullie natuur beschermd op de manier waarop de meeste landen, waaronder mijn eigen land, dat niet hebben gedaan”, zei hij.
Ondertussen zei Goldsmith dat er in Guyana naar mogelijkheden wordt gezocht om de relatie tussen de ontwikkelingsnatie en het Verenigd Koninkrijk verder te versterken.
“Maar vooral om te zien hoe we u zowel kunnen ondersteunen in uw inspanningen om de natuur te beschermen, maar ook hoe we van u kunnen leren en buurlanden kunnen helpen en een aantal van deze lessen ook naar mijn eigen land kunnen brengen.”
De PPP/C-regering onder leiding van president Dr. Mohamed Irfaan Ali is begonnen aan een agressieve ontwikkelingsagenda die is afgestemd op de uitgebreide low carbon development strategy (LCDS 2030).
Met LCDS 2030 wil Guyana zijn bos en zijn biodiversiteit intact houden om een model te creëren voor het voorkomen van ontbossing en het onderhouden van bossen, terwijl tegelijkertijd de economie de komende 10 jaar groeit.