Berbice zakenman Nakool Manohar en zijn medebeschuldigde, Premnauth Persaud, zijn dinsdag ter dood veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de dodelijke piratenaanval op zeven vissers voor de kust van Suriname in 2018.
De aanval op 20 vissers, die in vier vissersboten 30 mijl (48 km) van de Surinaamse kust zaten, werd door de toenmalige president David Granger beschreven als een “bloedbad” en een grote tegenslag voor het beteugelen van piraterij, die lang welig tierde in de wateren van beide landen. De piraten verbrandden de Guyanese vissers met hete olie, vielen hen aan met houwers en dwongen hen overboord gebonden aan ankers.
In november 2022 achtte een 12-koppige jury het paar schuldig aan de misdaad, waarin stond dat ze tussen april en juni in 2018 in de territoriale wateren van Guyana Mahesh Sarjoo en Tilaknauth Mohabir vermoordden op het schip genaamd Romina SK 763. Er werd verder beweerd dat de mannen in dezelfde periode Laita Sumair, Lokesh DeCouite en een ander aan boord van het schip Joshua SK 1418 vermoordden, terwijl ze het misdrijf van piraterij pleegden.
Tijdens de strafzitting op dinsdag werd in de rechtbank bekend dat beide verdachten geen berouw toonden en hun betrokkenheid bleven ontkennen. Manohar was die de instructie gaf om het schip te beroven en de inzittenden te vermoorden, waaraan Persaud graag voldeed voor zijn premie. Staatsgetuige Alexander DenHart, die aanvankelijk ook werd beschuldigd van het misdrijf, werd opgeroepen om een slachtofferverklaring af te leggen. Hij zei: “Van toen tot nu kan ik niet comfortabel leven. Ik stoor me aan alle onschuldige mensen, die hun leven hebben verloren…”
Ondertussen gaf een van de overlevenden van de aanval, Darandeo Persaud, ook zijn slachtofferverklaring. Persaud zei dat hij nog steeds getraumatiseerd is door de aanval en in angst leeft. Hij herinnert zich dat hij werd gehakt en overboord werd gegooid – een nachtmerrie die hij vaak ‘s nachts herbeleeft.
Rechter Singh zei in zijn veroordeling dat dit de meest “wrede, gruwelijke, gruwelijke en koelbloedige moord” was. “Ik probeer erachter te komen hoe een mens kan besluiten om zoiets te doen en het vervolgens uit te voeren? Deze mannen kunnen niet worden gerehabiliteerd en het zou roekeloos zijn om hen terug te laten keren naar het maatschappelijk middenveld”, aldus de rechter.
Van de 20 aangevallen vissers zijn er nog steeds verschillende vermist en als dood beschouwd. Vijf mannen overleefden.