Suriname produceert officieel al 50 jaar haar eigen brandy. Dat gebeurt door het bedrijf Suriname Alcohol Beverages NV (SAB) dat al 50 jaar samen werkt met een Frans bedrijf dat het basisextract levert voor de in Suriname geproduceerde Surinaamse Brandy.
“De voormalige directie van SAB heeft dus vijftig jaar geleden een licentieovereenkomst getekend met Hanappier Pierre Lounge in Bordeaux, Frankrijk om een Surinaamse Brandy te ontwikkelen”, vertelt Steven Ma Ajong, de CEO van SAB rum NV. Het Franse bedrijf levert dus een ‘eau de vie’ of ook wel levenswater genoemd, dit is een extract dat de basis legt voor de Surinaamse Brandy. “Het heeft wel Franse voorouders gehad, maar is nu een geheel Surinaams product. Het enige dat we afnemen is het extract en dat maakt dat we het een brandy kunnen noemen”, vertelt Ma Ajong.
Brandy, is een gedistilleerde drank die voortkomt uit wijn van hoge kwaliteit. Brandy is ontstaan omdat mensen een manier wilden vinden om hun wijn langer houdbaar te maken. Brandy is nu niet meer weg te denken op de markt. De directeur van SAB verzekert dat, ondanks zijn Franse roots, Hanappier een volwaardig Surinaams product is. “We hebben het geleerd hoe het te maken en hebben het ons eigen gemaakt. Hanappier wordt gemaakt met onze krachten, ons water en onze kennis”, zegt Ma Ajong trots.
Dat SAB vijftig jaar lang het voorrecht heeft gehad om Hanappier lokaal te produceren, wil het bedrijf niet zomaar voorbij laten gaan. Intussen is de Surinaamse Brandy een Surinaams merk geworden binnen de samenleving en wordt het door vele doelgroepen binnen de samenleving gedronken. “Hanappier of ook wel ‘agu ede’ genoemd is niet meer weg te denken. Dat is zeker iets waarop wij trots mogen zijn, want het is gewoon een Surinaams product.”
Volgens Ma Ajong verdient het product de nodige erkenning. “Vrijdag 28 juli zullen we dat vieren. Want vijftig jaar is niet niks.” Behalve het kunnen sampelen van de producten die SAB te bieden heeft, is er speciaal voor deze gelegenheid een speciaal design voor de Hanappier flessen gemaakt, als een limited edition. Want als je iets te vieren hebt moet het er ook goed uit zien. Deze limited edition van Hanappier zal vanaf vrijdag te verkrijgen zijn. Ondanks Hanappier een Brandy is, wordt het gezien als een cognac, vandaar ook de naam ‘Njaku’ op de limited edition design, want het is afgeleid van Cognac en wordt zelf ook zo genoemd door drinkers. In Suriname wordt ‘Njaku’ op verschillende manieren gedronken. Soms wordt het in een cocktail verwerkt, maar de alom bekende is gewoon een glaasje met een ‘kakaston’ erin.
Behalve een nieuwe ‘look’ voor het 50-jarig bestaan in Suriname, kijkt SAB ook naar de toekomst van Hanappier. Ma Ajong verklapt dat het bedrijf een speciale editie voor Hanappier aan het ontwikkelen is. Behalve een nieuwe fles, zal SAB ook werken aan de smaak. “We zijn aan het experimenteren om zaken verder te verfijnen zodat het ‘on a next level’ komt.” Deze speciale editie hoopt Ma Ajong eind van het jaar te kunnen presenteren.
Hanappier is de enige brandy die in Suriname wordt geproduceerd. De meeste brandy’s kennen een alcoholpercentage van rond de 40%. Inmiddels is deze brandy niet meer weg te denken op de markt. Veel landen hebben hun eigen tradities en produceren brandy op unieke wijze.