Het eerste nationaal dementie actieplan is vandaag overhandigd aan minister Amar Ramadhin van volksgezondheid. Dit gebeurde in het Marriott hotel.
Dit vond samen plaats met de herlancering van Stichting Alzheimer Suriname. De organisatie heeft een nieuwe huisstijl en logo in verband met de ‘herpositionering’ zoals de organisatie dat vermeld in een pers schrijven. Kristine Luckham, voorzitter Stichting Alzheimer Suriname zegt dat de samenleving moet gaan snappen hoe die moet omgaan met deze ziekte.
De organisatie spreekt over herpositionering omdat, deze stichting al jaren werkt met mensen en familieleden van mensen met dementie. Lukham zegt dat ze enorm ingenomen is met het initiatief van de overheid om mee te werken aan de uitvoer van het nationale dementieplan. Ze stelt dat de mogelijke kuur voor deze ziekte zelf in de derdewereldlanden voorkomt. Hetzij in de geneeskrachtige kruiden en culturele gebruiken.
De voorzitter zegt dat het beter is om eerder te beginnen aan de zoektocht en discussie om deze ziekte te behandelen en tot een oplossing te komen als het gaat om het vinden van de juiste medicatie. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Het gaat vaak gepaard met geheugenproblemen. Dementie kan nog niet genezen worden, maar wel behandeld. De familie en patiënt kunnen begeleid worden, waardoor de kwaliteit van het leven van de patiënt goed blijft.
De voorzitter stelt dat dementie niet discrimineert. Ze benadrukt dat zoeken naar een oplossing en medicatie in de vorm van een kuur, is voor de komende generaties. De waarschuwingssignalen voor van dementie zijn vergeetachtigheid, moeite met vertrouwde taken, problemen met praten of verstaan, verward zijn in tijd, persoon en plaats. Verder wordt het leed bij deze hersenziekte niet alleen door de patiënt gedragen, maar ook door familie en verzorgers.