Ik vraag me af of en in welke mate de bazen van ons land nota hebben genomen van wat er zich in Nederland op politiek gebied aan het voltrekken is. Het (extreem) rechtse PVV van de controversiële Geert Wilders maakt met 34 zetels de dienst uit. Voor hen die niet verder denken en kijken is dit alles een ver-van-mijn-bedshow.
Maar dat is het niet. Nederland en Suriname krijgen altijd weer met elkaar te maken. Ondanks meer dan 40 jaar uiterst hypocriet gedreun op de anti-Nederland trom door de invloedrijke paarse Baas en gelijkgestemden, blijven Suriname en Nederland tot elkaar veroordeeld. De geschiedenis, taal, cultuur, onze mensen daar, hun mensen en ‘invloed’ hier, vakanties, samenwerkingen, sport en nog meer. Dat alles maakt het ook min of meer onvermijdelijk dat Suriname vroeg of laat te maken krijgt met het Nederland dat nu voor een goed deel geleid wordt door personen die, kort gezegd, eigenlijk niets moeten hebben van landen als de onze.
Neem nu de aanstaande voorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma. Zelf had ik dat een beetje gemist. Al voor hij behoorlijk de voorzittershamer in zijn greep heeft, woedde er al een rel met hem als middelpunt. In 2023 deed hij een paar bedenkelijke uitspraken. Hij en de PVV van Wilders, spraken zich uit tegen het opzetten van een slavernijmuseum en nog meer tegen de begroting van 27 miljoen euro voor de opzet. Bosma zei dat openlijk in een debat in de Tweede Kamer, lang voordat hij zelf ervan droomde voorzitter te worden. Volgens hem zijn de officiële verontschuldigingen voor het Nederlandse slavernijverleden, in 2022 uitgesproken door ex-premier Mark Rutte, onderdeel van een geheime agenda van anti-blank racisme. Erger nog, hij weigert zich te verontschuldigen voor zijn uitspraken.
En alsof de duivel ermee speelt, is Bosma in de functie van voorzitter van de Tweede Kamer uitgenodigd voor de aanstaande Keti Koti herdenking in Amsterdam. Verschillende organisaties en personen hebben aangegeven dat hij niet welkom is, maar Bosma zegt dat hij toch gaat. Surinaamse volksvertegenwoordigers doen er goed aan nota te nemen van de persoon Bosma en waar hij voor staat. Parlementaire samenwerking en uitwisseling tussen Suriname en Nederland zijn min of meer een vaste traditie. Hoe kan onze DNA-voorzitter zijn Nederlandse collega nog ontvangen, als die zonder schroom de misdaden, die kwamen met de Nederlandse slavenhandel en slavernij zo openlijk miskent? Het wordt nog ongemakkelijker met de conclusie dat het Bosma waarschijnlijk ook niets uitmaakt dat de huidige Nederlandse welvaart voor een goed deel gefinancierd is met opbrengsten uit die misdaden.
Maar ook op regeringsniveau kan het oncomfortabel worden met de beoogde Nederlandse minister van internationale handel en ontwikkelingssamenwerking Reinette Klaver van de PVV. Haar partij wil ontwikkelingshulp schrappen en zij heeft zich openlijk denigrerend uitgelaten over landen en volkeren die veel overeenkomsten hebben met Suriname en Surinamers. Ook weigert ze uitspraken die overeenkomsten vertonen met nazi-ideologie terug te nemen Haar manier van omgaan met de kritiek verbaast misschien het meest. Ze belooft, zolang ze zit in de rol van minister, zicht netjes te zullen gedragen en te onthouden van controversiële uitspraken. Ze zal dus, indien nodig, ook naar een achterlijk zandbakken land als Suriname komen en eventueel ook netjes handjes schudden met ‘minderwaardige’ leiders als dat kan leiden tot deals die geld opleveren voor Nederlandse bedrijven en schatkist. Ze neemt in elk geval geen afstand van al het controversiële en respectloze dat ze uitte. Neen, ze gaat netjes doen alsof.
Wat in elk geval niet uit het zicht mag raken is dat de ontwikkelingen in NL niet op zichzelf staan. Door bijna heel Europa waait dezelfde wind. Niet in de laatste plaats in Frankrijk, waar Suriname een grens mee deelt. En dan moet de grootste voeding voor deze rechtse storm nog komen. In november kan Donald Trump, die vol lof is over de rechtse opmars in Europa, weer president worden van de VS. Veel wijst erop dat Trump de rechtse wind in Europa wil aanvullen tot een globale orkaan. Vooropgesteld, de extreme politieke ontwikkelingen in de VS zijn min of meer een doorgeschoten (blanke) reactie op het feit dat Barack Obama, een zwarte man, president heeft kunnen worden van Amerika. Dit was voor tientallen miljoenen blanke Amerikanen het grootste teken dat hun land naar de klote was gegaan. En ja, de oorsprong is racisme.
Kleed al het rechtse gedachtegoed uit en zie het voor wat het in werkelijkheid is: veronderstelde blanke superioriteit, die hen ook nog het recht geeft alle andere minderwaardige mensen, culturen en geloofsovertuigingen te onderwerpen, verbieden of weg te vagen. Het is behoorlijk beangstigend. Maar uiteindelijk moet elke echte democraat wel toegeven. Het rechtse gedachtegoed, of beter gezegd het rechtse ‘gedachtefout’, kon alleen aan de macht komen omdat een meerderheid zich erachter schaarde. Je moet dan ook concluderen dat wat zich nu toont, mogelijk al lang leefde in de harten en gedachten van een grote groep. Wilders, Trump en Marine le Pen zeiden en deden eigenlijk alleen maar de dingen waar een meerderheid in het geheim lang en intens over fantaseerde. Dan moeten Suriname en Surinamers ook de vraag stellen: hebben we nu te maken met een veranderd Nederland, of een Nederland dat zijn ware aard nu durft te tonen?