De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zegt dat de hoge temperaturen die verwacht worden de komende maanden hun aandacht heeft. “Je komt er niet onderuit om de ontwikkelingen te volgen, door klimaatveranderingen verwachten we grote verschillen in de temperaturen. Het ministerie moet de samenleving informeren over de schadelijke gevolgen”, zegt Ramadhin.
Zijn ministerie maakt zich klaar om de nodige voorlichting te geven aan de samenleving hoe zij met deze hitte kunnen omgaan. “Het ministerie zal deze week nog een speciale informatiefolder presenteren. Voor nu is belangrijk dat wij al weten dat er kwetsbare groepen zijn tegen deze hitte”, merkt Ramadhin op. Diabeten, seniorenburgers, mensen met chronische ziekten en baby’s zijn enkele van de kwetsbare groepen die vooral voorzichtig moeten zijn. “We gaan de mensen vertellen wat ze kunnen drinken, hoe zij zich kunnen beschermen. Er komt voorlichting”, verzekert Ramadhin.
In een eerdere gepubliceerd artikel van Key News heeft de meteorologische dienst aangegeven dat Suriname de komende periode misschien zelfs temperaturen van rond de 40 graden kan verwachten. “We zitten in de overgangsfase van regentijd naar droge tijd. In de komende tijden worden er hoge temperaturen verwacht”, zegt meteoroloog Lorenzo Kasmani van de Meteorologische Dienst Suriname. Kasmani zegt dat de grote droge tijd niet ver weg meer is, maar af en toe kunnen we wel te maken krijgen met plaatselijke buien. “Als we te maken krijgen met storingen, dan zullen de regenbuien gepaard gaan met donder en bliksem. We kunnen ook in deze periode hevige windstoten ervaren, vooral in de middaguren.”
Volgens Kasmani kan de temperatuur overdag in de droge tijd variëren tussen de 35 en 37 graden Celsius, terwijl in de avonduren de temperatuur kan liggen tussen de 25 en 28 graden Celsius. “De temperatuur zal van plek tot plek verschillend zijn. In de stad waar er weinig toestroom van wind is, zal de temperatuur hoger zijn dan op een plek waar het voldoende waait. De temperatuur is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren.”
Behalve Suriname, dat onder de extreme temperaturen gebukt gaat, is de rest van de wereld ook bezig de verhoogde temperaturen te overleven. In Canada is er ook sprake van een hittegolf, zij hebben in de afgelopen dagen een recordhitte van bijna 42 graden kunnen noteren. In Zuid-Korea heeft de extreme hitte ook toegeslagen tijdens de internationale padvinders Jamboree, die dit jaar in het Aziatisch land is gehouden. Tijdens de Jamboree hebben meer dan 400 mensen medische hulp moeten krijgen in verband met de hitte. Meer dan 40.000 padvinders hebben deelgenomen aan de jaarlijkse Jamboree, waar ook Suriname aan heeft meegedaan. De hitte was vooral voelbaar in de tenten waarin de padvinders vertoefden. Door de aanhoudende hitte werden, om erger te voorkomen, de duizenden aanwezige jongeren geëvacueerd.