Wereldwaterdag wordt jaarlijks op 22 maart gevierd om aandacht te vragen voor het belang van zoetwaterbronnen en duurzaam watergebruik. Het is een initiatief van de Verenigde Naties (VN) dat in 1993 is gestart.
Het doel is bewustwording te creëren over watergerelateerde kwesties, zoals toegang tot schoon drinkwater, watervervuiling en waterbeheer. Elk jaar staat Wereldwaterdag in het teken van een specifiek thema dat gerelateerd is aan waterproblematiek wereldwijd. De VN-lidstaten worden opgeroepen op die dag de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar te maken. Dit gebeurt door het organiseren van evenementen en het verspreiden van informatie over water. Het thema van 2024 is ‘Water voor Vrede’. Water kan vrede creëren of conflicten veroorzaken. Hoogleraar en milieuwetenschapper Max Huisden geeft aan dat water aan de basis staat van het leven.
“Binnen de context van de wereld is het één van de belangrijke aspecten waar de aandacht op gevestigd moet worden. In Suriname beschikken we over grote hoeveelheden schoon zoetwater. Echter, de distributie daarvan is niet evenredig.” Huisden zegt dat we in Suriname ons in gezegende en gelukkige omstandigheden bevinden dat we over grote hoeveelheden schoon zoetwater beschikken. “Dat is een unicum in de wereld van vandaag.”
Hij merkt wel op dat de distributie van het water niet gelijk is. “We hebben een groep van onze bewoners die mogen nuttigen van het Surinaamse Waterleiding Maatschappij – de grote leverancier van water – maar we hebben dan ook mensen die niet zijn aangesloten op hun netwerk. Ze zijn aangewezen op regenwater of water van de rivier”, aldus Huisden. Hij is voorstander van duurzaam beleid om de ongelijke toegang tot schoon water op te heffen.
Volgens de milieuwetenschapper is er nog veel werk aan de winkel. Het beleid moet vooral afgestemd zijn op het vraagstuk van klimaatverandering. “We kunnen niet volledig rekenen op de toevoer vanuit de hemel. In deze tijd worden we ook geconfronteerd met antropogene activiteiten. Industriële activiteiten zorgen voor verontreiniging van het water”, onderstreept Huisden. Antropogene activiteiten verwijzen naar handelingen of processen die door mensen worden veroorzaakt of beïnvloed. Dit omvat onder andere industrie, landbouw, verstedelijking, ontbossing en vervuiling, die allemaal een impact hebben op het milieu en het ecosysteem.
De hoogleraar accentueert dat het beheer van de Surinaamse waterbronnen op een integrale manier georganiseerd moet worden. In het waterbeheer wordt er voornamelijk gelet op de kwaliteit. Hij zegt dat je voor elk doel een andere kwaliteit water nodig hebt. “In de agrarische sector heb je irrigatiewater nodig. Dat zal aan andere eisen moeten voldoen dan drinkwater.” De uitdaging voor de overheid is om de integrale aanpak goed te coördineren laat hij weten.
Huisden roept de totale samenleving op om op een verantwoordelijke manier om te gaan met water. “Water is een kostbaar goed. Het is een natuurlijke hulpbron. We hebben er veel en goede kwaliteit van, maar moeten voorkomen dat het verontreinigd wordt.” Hij legt uit dat water aangesloten is op elkaar als er in termen van de hydrologische cyclus wordt gesproken. “Oppervlaktewater, rivieren en kreken. Alles is met elkaar in verbinding.”