De horecasector kan nu weer helemaal goed ademen. De voorzitter van de vereniging Horeca Suriname, Jonathan Martodihardjo spreekt over een opluchting voor de branche na meer dan twee jaren sinds de komst van de Covid-19 pandemie. “Voor ons is het belangrijk dat de sector weer gaat draaien. Meer nog dat de economie gaat rollen. We kijken uit naar een gefaseerd proces waarbij zaken versoepeld worden zoals de overheid dat heeft gesteld”.
Martodihardjo vertelt verder dat hij de afgelopen uren meerdere keren geconfronteerd raakt met de vraag als de horecasector in een hoera stemming is. Hij zegt dat dit niet gesteld kan worden, omdat het gaat om de mogelijkheid voor de sector om weer op te komen. Het is geen reden om in de lucht te springen. Voor de nachtclubs en gelijkgestelde ondernemingen zal het nog even doorbijten zijn volgens de ondernemer. Dit, omdat de overheid nog niet alle maatregelen heeft aangepast voor deze ondernemers om klanten te accommoderen op hun bestemming. Zo zijn er voor nachtclubs regels, wat betreft het aantal gasten die de plekken mogen bezoeken.
De voorzitter verklapt dat het verschilt per onderneming voor wat betreft de aangepaste openingstijden die nu worden doorgevoerd. Een groot probleem is ook dat de eigenaren zitten met obstakels. “Een issue waarmee de collega’s zitten is een tekort aan personeel. Het gaat ook niet zo makkelijk om te zeggen van hey wij mogen bewegen en alles gaat weer open”. Martodihardjo zegt dat veel collega’s binnen de horecasector hun personeel hebben moeten bedanken. Deze mensen hebben uiteindelijk hun dagelijks brood elders moeten zoeken. De collega’s die hun personeel hebben behouden hebben een voorsprong op dit knelpunt. Het streven is volgens de zakenman dat er nu personeel in dienst wordt genomen waar het ontbreekt.
Martodihardjo stelt dat de vereniging nog niet op een lijn staat met de overheid, maar dat zij elkaar wel kunnen vinden op bepaalde aspecten na. “Wij zijn ondernemers en zij zijn de beleidsmakers. We moeten dat respecteren. En we zijn blij dat de overheid wil praten over zaken”, geeft Martodihardjo mee. De afgelopen maanden had de sector het vaker aan de stok met de gezondheidsautoriteiten. Op zeker twee momenten hebben leden van de sector uit ontevredenheid geprotesteerd tegen de handhaving van de avondklok. Er zijn ook enkele momenten van overleg geweest sinds het begin van de coronapandemie.