De Algemene Surinaamse Hout Unie (ASHU) zegt in een persbericht dat zij overweegt gerechtelijke stappen te ondernemen tegen het ministerie van Grondbeleid- en Bosbeheer (GBB).
“De aan de gang zijnde ontwikkelingen nopen de ASHU haar leden te beschermen door het aanhangig maken van rechtszaken door benadeelden tegen het ministerie van GBB die niet transparante, niet productie bevorderende beslissingen neemt”, zegt de ASHU.
De ASHU maakt zich zorgen over diverse zaken die zich voltrekken in de bosbouwsector. “Terwijl er volmacht wordt verstrekt voor illegale praktijken op domeingronden, maken concessionarissen op hun beurt ongebruikelijke vreemde zaken mee.” De concessionarissen kampen al enkele jaren met het feit dat concessie van 5 tot 10 jaar niet makkelijk of niet verlengd worden, “wat tot grote frustraties leidt in de productie en onder het personeel.”
Het verlengen van concessie duurt makkelijk 6-24 maanden wat maakt dat het bedrijf zou moeten sluiten in afwachting van de eventuele verlenging, geeft de ASHU mee. Met het sluiten van de bedrijven loopt men ook het gevaar dat de ‘moeizaam opgebouwde kennis en organisatiegraad compleet in verval raakt.” Dergelijke situatie doet zich de laatste 2 jaren in verhevigde mate voor en dreigt hierdoor de sector stil te staan.
Als klap op de vuurpijl wordt er ook een ‘generaal pardon’ gegeven door de minister dat in overtreding is met de Boswet van 1992, waarbij domeinbossen en onvermijdelijk ook concessie van derden kunnen worden betreden, geeft ASHU aan. “Dit is onverteerbaar voor de sector daar ongelijke concurrentie op deze manier wordt gestimuleerd en gesanctioneerd”, zegt de ASHU. In deze case verwijst de houtunie naar het geval van de Binnenlandse Houtproducenten die een contract zouden hebben getekend met de minister van GBB dat hun het recht geeft om een jaar lang houtexploitatie activiteiten te mogen uitvoeren. Intussen heeft de procureur-generaal de opdracht gegeven om deze stop te zetten.
De Surinaamse Hout Unie geeft in een schrijven ook aan dat concessionarissen schriftelijk worden aangemaand om hun geplande productie prognose op korte termijn in te halen. Wat naar zeggen van de unie moeilijk in te halen is, omdat er sinds oktober 2020 continue sprake is van regenval wat de wegen onbegaanbaar maakt. “Ook delen van het bos zijn ondergelopen, wegen staan onder water en worden door de districtscommissarissen afgesloten. De minister heeft diverse lidbedrijven aangemaand op onrealistische termijn hun achterstand in te lopen op straffe van intrekking van de concessie.
De houtunie geeft verder aan dat de besluiten behalve niet productie-bevorderend zijn, het de rechtszekerheid van de concessionarissen beïnvloedt en de bestaande bedrijven het faillissement instuurt. ASHU geeft aan dat zij geen keus hier in hebben, omdat diversie houtbedrijven de minister verschillende keren hebben aangeschreven zonder enig succes. Ze zien het stappen naar de rechter dan als noodzakelijk.