De Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten (BHP) heeft op donderdag 24 maart een samenwerkingsverklaring getekend met de Associatie van Fabrikanten in Suriname (ASFA). Met deze samenwerking treedt de BHP toe tot de Alliantie van Bedrijfsleven.
“Het is nu tijd dat we gezien en gehoord worden en dat wij ook mee mogen beslissen”, zegt Paul Abiting, voorzitter van de vereniging. Hij geeft duidelijk aan tijdens zijn toespraak wat hij verwacht van de samenwerking en toetreding tot de Alliantie van Bedrijfsleven.
“Ondernemers van het binnenland willen samen met die van Paramaribo bewijzen dat wij niet meer aan de kant gaan staan, dat wanneer de belangrijke instanties, zoals de Centrale Bank van Suriname, beslissingen gaan maken wij ook daar aanwezig zijn”, maakt Abiting duidelijk.
Volgens de voorzitter brengen de houtproducenten miljoenen aan valuta binnen, waaronder ook houtproducenten van het binnenland. De bijdrage van de binnenlandbewoners aan onze economie moet volgens Abiting goed tot uiting gebracht worden. “We willen een praktische samenwerking met ASFA.”
Samen met de ASFA wil Abiting enkele doelen realiseren voor de houtsector, vooral in het binnenland. Een van de doelstellingen is het gedeeltelijk overzetten van een informele naar een formele sector. Abiting geeft aan dat dit bewust zo is gezegd, omdat enkele producenten al formeel zakendoen.
“We willen graag een sector bewerkstelligen die veel bijdraagt, dat we bijvoorbeeld de machines invoerrechtenvrij kunnen binnenhalen”, maakt de BHP-voorzitter duidelijk.
De voorzitter van de ASFA, Wilgo Bilkerdijk, zegt dat de BHP de negende organisatie is die zich heeft aangesloten bij de alliantie. Hij ziet deze samenbundeling als een belangrijke toetreding voor de producenten in ons land. Het samenbundelen in een alliantie is volgens Bilkerdijk een strategische set om een betere onderhandelingspositie te hebben naar de overheid toe.
“Het toetreden van de BHP geeft aan de ernst van de zaken die zij wil realiseren. Het belangrijke aspect is nu dat met de samenwerking we nu meer druk kunnen zetten op het beleid”, geeft Bilkerdijk aan. Via de ASFA kunnen de organisaties ook toegang hebben tot de verschillende commissies en werkgroepen die het business doen in Suriname verder moeten bevorderen. “Wij zijn die backbone als productiesector van onze economie”, maakt Bilkerdijk duidelijk.
Abiting geeft ook aan dat hij het jammer vindt dat houtproducenten bijna worden gecriminaliseerd als het gaat om houtkap. Hij is van mening dat Suriname een van de betere houtkapsystemen heeft die duurzaamheid bevordert. Hij gaf ook een uitleg waarom in Suriname vele hectaren grond aan houtproducenten worden gegeven.
Per hectare mag men slechts 25 cub aan hout kappen. Dat zou volgens Abiting, afhankelijk van de grootte van zo een boom, op vijf bomen komen. “Daarna is zo een gebied voor 25 jaar lang gesloten. Als je daar in dat gebied bomen kapt, word je opgesloten. Daar houden we ons ook aan”, maakt hij duidelijk.
Er zou volgens de BHP-voorzitter een ander systeem worden ingezet dat de regering geen grote lappen aan beschikkingen hoeft weg te geven. “In andere landen wordt er door de overheid bepaald waar en wanneer er bomen geoogst kunnen worden, daarna wordt het gebied afgesloten”, geeft hij aan.
Daar zit het duurzaam omgaan met het bos wel in. Voor wat betreft het uitfaseren van rond houtexport heeft Abiting slechts een ding te zeggen: “We are ready!”