In een schrijven van 17 maart heeft de algehele houtsector een brief geschreven aan de president en daarin hebben zij gevraagd om binnen 48 uur om de tafel te zitten.
De sector wilt bezwaar aantekenen tegen de recente verhogingen die de staat heeft doorgevoerd. “Te weten de exorbitante verhogingen van kosten van het exploratierecht, concessierecht, retributie en houtkeuringen”, merkt de sector op in haar brief. De houtexploitanten zijn bezorgd dat velen het niet zullen overleven binnen de sector door de verhogingen.
In 2022 waren er reeds verhogingen doorgevoerd, zoals van de Free On Board waarde. Dit is een keuring uitgevoerd door SBB op kwaliteit, houtsoort, assortiment en volume voor de houtexport. Als gevolg hiervan steeg de retributie van USD 4.84 naar USD 8.80 per kubieke meter. De overheid heeft ook besloten om de brandstofsubsidie af te bouwen, waardoor de dieselprijs van USD 0.60 per liter richting USD 1.10 liter gaat. Dit is een verhoging van ongeveer 80 procent. “De verhoging van het minimumuurloon heeft ook bijgedragen aan de verhoogde productiekosten”, merkt de sector bezorgd op.
Behalve de stijgende productiekosten, wordt de sector ook nog extra belast met het onderhouden van de openbare wegen en bruggen. “Dit moeten wij op onze rekening nemen, terwijl het uitsluitend een taak is van de overheid.” De houtsector benadrukt dat, willen zij nog opereren, zij geen verhogingen meer aankunnen. “De consequenties van de verhogingen zullen er zonder meer voor zorgen dat de sector in elkaar stort. Hetgeen wij als aktoren in de sector, noch Suriname zich kan permitteren.”
Naast de instorting van de sector zullen de verhogingen zich ook door vertalen naar de bouwsector. De prijzen van verwerkt hout op de lokale markt voor onder andere de woningbouw zullen zodanig stijgen dat het onbetaalbaar zal worden. “De huidige export komt in gevaar, omdat de plotseling verhoogde kosten niet doorberekend kunnen worden in de reeds door de buitenlandse afnemers overeengekomen prijzen.”
Verder waarschuwen de houtexploitanten dat de rondhoutsector substantieel zal inkrimpen en zal het uitoefenen van duurzaam bosbeheer ook nog in ernstig gedrang komen. De verschillende stakeholders binnen de sector hebben een meeting gehad met de Task Force Houtsector, echter naar ontevredenheid van de stakeholders. En daarom de roep om zo snel als mogelijk in gesprek te gaan met de president. De houtsector heeft een beschikking in ontvangst gekregen van de SBB dat per 1 maart 2023 de verhoging met terugwerkende kracht wordt geïmplementeerd. Als dit volgens de houtsector werkelijk ingaat, zullen zij genoodzaakt zijn hun bedrijfsactiviteiten te beëindigen.
De houtexploitanten vinden het jammer dat zij niet gekend zijn alvorens de beschikking van 1 maart 2023 is aanvaard. Deze zorgt dus voor onnodige en overdadige paniek in de sector. “De sector blijft altijd bereid constructief met de overheid mee te denken over de verschillende tarieven in de bosbouwsector, zowel in de kostensfeer van de houtondernemers als in verdiensten van de overheid uit de bouwsector, om waar nodig en waar mogelijk aanpassingen te plegen. Excellentie, behoed u alstublieft de houtsector van de ondergang”, aldus de stakeholders binnen de sector.