De verkiezingsbelofte van NDP-topman Ramon Abrahams om Desi Bouterse na de verkiezingen terug te halen, roept zorgen op over de democratie en de rechtsstaat. Dat zegt advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden in het 8 decemberstrafproces heeft vertegenwoordigd.
Hij vergelijkt de uitspraken van Abrahams met een expliciete verkiezingsbelofte. Het voornemen van een politieke partij om actief gratie te verlenen aan iemand die veroordeeld is voor meervoudige moord, noemt Essed zorgwekkend. “Dit is niet alleen schokkend voor de nabestaanden, maar ook voor een groot deel van de samenleving.”
Hoewel een gratieverzoek door het Hof van Justitie wordt beoordeeld, is de president niet verplicht dit advies op te volgen. Essed wijst echter op de gangbare praktijk dat presidenten zelden afwijken van het advies van het Hof. Hij verwacht dan ook geen positief advies in dit geval. De afgelopen dagen zijn Stichting 8 December 1982 en de Nationale Democratische Partij (NDP) verwikkeld geraakt in een polemiek in de media. De paarse partij heeft laten optekenen dat de discussie telkens wordt vervormd tot een eenzijdige aanval op de partij en haar erevoorzitter, Bouterse.
Essed merkt op dat het tegen alle democratische beginselen indruist dat men gewoon aangeeft dat Bouterse teruggehaald en “gerehabiliteerd” wordt. “In feite populair gezegd dat ze hem terugbrengen in de politiek. Wat mij betreft, is er daarop een heel goede reactie gekomen van Sunil Oemrawsingh. Dergelijk streven is gewoon een klap in het gezicht van de rechtsstaat.”
In een recentste verklaring zegt de NDP dat het een feit blijft dat Desiré Bouterse een belangrijke rol heeft gespeeld in de politieke ontwikkeling en onafhankelijkheid van Suriname. “De gerechtelijke procedure tegen hem blijft een controversieel onderwerp, maar de NDP is van mening dat de toekomst van ons land niet moet worden bepaald door een voortdurende focus op één episode”, aldus een passage.