De voorzitter van de ICT Associatie in Suriname, Anuskha Sonai, schetst een duidelijk beeld in haar toespraak waar zij de ICT-sector ziet in het jaar 2030. “In 2030 heeft Suriname een goed ontwikkelde digitale economie en wordt het gezien als een van de sleutelspelers voor het bieden van ICT-diensten binnen de regio. Omdat het goed beleid en strategische partnerschappen heeft gesloten, heeft Suriname zich zodanig gepositioneerd dat het wordt gezien als land dat hoge kwaliteit ICT-diensten levert”, zo verwoordt Sonai de visie van de ICT-sector tijdens de presentatie van de Suriname ICT Vision 2030.
De associatie heeft het initiatief genomen om deze 2030-visie in een document te vervatten voor Suriname en deze te presenteren tijdens haar eendaags seminar, waar zij het belang van de ICT-sector heeft benadrukt. Het seminar had als doel de beleidsmakers, het bedrijfsleven en andere belanghebbenden van de sector te betrekken bij een dialoog over de rol die ICT kan spelen in de huidige nationale ontwikkeling in Suriname. “ICT biedt een enorme werkgelegenheid en dat zien we nu al met de nieuwe beroepen die zich voordoen en we kunnen ook een aantal van de duurzame ontwikkelingsdoelen makkelijker realiseren dan als we ICT niet in acht nemen”, zegt Sonai.
Potentie miljardenindustrie
Dat die potentie heeft om een miljardenindustrie te worden, staat volgens Sonai buiten kijf. Het belang van het verder ontwikkelen en formuleren van beleid voor de ICT-sector is volgens Sonai meer dan duidelijk geweest met de Covid-19-pandemie. Die heeft volgens de ICT- associatievoorzitter een kleine kijk gegeven wat de mogelijkheden kunnen zijn. “Dat heeft ons natuurlijk de potenties gewezen, maar ons ook heel goed bewust gemaakt van waar we echt staan en wat we allemaal nog meer moeten doen alvorens we die miljardenindustrie kunnen worden”, zegt Sonai.
Barrières en uitdagingen
De sector is zich ervan bewust dat wil zij dit ambitieus plan bereiken er een aantal zaken aangepakt moet worden. “Wij weten dat er een aantal barrières en uitdagingen zijn, maar we weten ook hoe wij deze uitdagingen het hoofd zullen bieden en hoe wij deze uitdagingen tot een opportunity kunnen maken”, zegt Sonai want juist daar liggen volgens haar de oplossingen.
In de 2030 visie van de associatie zijn er zes aspecten rond de ICT- sector geplaatst die ervoor moeten zorgen dat de uitdagingen binnen de sector overbrugd kunnen worden. De zes aspecten zoals wetgeving, cultuur, finance en human capital, belichten zaken zoals privacy wetgeving, wetgeving voor digitale betalingen, educatie en meer programma’s voor coding zijn enkele van de vele doelen die zijn opgenomen in de visie 2030 van de sector. “Waar we ons ook sterk voor willen maken is hoe we iedereen gaan meenemen in die transformatie naar een digitale economie die nu al gaande is”, zegt Sonai. Tijdens het seminar is de visie voor 2030 officieel gelanceerd.
President Chandrikapersad Santokhi, die ook aanwezig was, kreeg het eerste exemplaar van de 2030 visie voor de ICT-sector.