Benadeelde grondeigenaren en mensen die na jaren nog steeds wachten op de status van hun percelen, hebben vandaag een petitie ingediend bij de Nationale Assemblee. Trekker van de groep, Soerin Goerdayal, heeft vorige week zondag een oproep geplaatst en benadeelden verzameld om de petitie te tekenen. Hij zou ongeveer 100 handtekeningen hebben verzameld.
De voorzitter van de Nationale Assemblee, Marinus Bee, heeft de petitie in ontvangst genomen. In de petitie hebben de indieners hun misnoegen geuit over hoe grondzaken worden opgepakt door het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Met de petitie drukken de indieners de parlementariërs op het hart om hun ondersteuning te bieden in de kwestie van gronden die onrechtmatig worden uitgegeven aan anderen. “Dit ondanks dat de rechtmatige eigenaren volgens de procedure de verlenging van hun grondhuur hebben aangevraagd”, zegt Goerdayal.
Goerdayal zegt zelf een van de benadeelden te zijn toen bleek bij zijn verlenging dat zijn terrein waarop hij landbouw doet, plotseling is verkaveld. “Dit is grondroof en dit moet ophouden. Men beweert andere dingen terwijl dat niet klopt”, zegt Goerdayal. Het zonder mede weten inpikken van de gronden is tegen de rechten van de mens. Velen zijn van mening dat GBB wacht tot de grondhuur vervalt om deze percelen aan anderen toe te wijzen. “Mijn familie is al drie generaties in Wanica op mijn perceel. We doen aan landbouw en verdienen daarmee, maar we zijn al sinds voor 2014 bezig met de verlenging van onze grondhuur? Waarom duurt het zo lang? Ik wil voorkomen dat mijn gronden ook worden geroofd”, zegt een bezorgde burger.
VHP-parlementariër Harriet Ramdin zegt dat dit al jaren speelt in de samenleving, ze vindt het goed dat de burgers zo de aandacht vragen voor grondbeleid. “Zij hebben het recht om voor hun gronden op te komen en dienen te weten wat er precies speelt. Deze zaken zijn keer op keer onder de aandacht gebracht binnen het parlement”, merkt Ramdin op.
In de petitie is als advies opgenomen dat er een onpartijdige onderzoekscommissie onderzoek zal doen naar meldingen die binnen komen over onregelmatigheden. “Als na onderzoek blijkt dat gronden zomaar zijn ingepikt en weggegeven, dient men op te treden en de nodige sancties door te voeren bij de mensen die betrokken zijn bij deze grondroof”, aldus Goerdayal.
In een eerder gesprek heeft Key News de minister van GBB, Dinotha Vorswijk, gevraagd om een reactie omdat er sprake zou zijn van onregelmatigheden binnen haar ministerie. De minister gaf toen aan dat er politieke spelletjes worden gespeeld om zo haar ministerie in het kwaad daglicht te plaatsen. “De verkiezingen naderen”, geeft minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) aan als reactie op het bericht van Soerin Goerdayal, districtsraadslid (VHP).
De minister heeft een intern onderzoek gedaan en het is gebleken dat het niet om een grondhuurperceel gaat, maar om een erfpachtperceel. De bewindsvrouw zegt vervolgens dat het erfpachtrecht van Goerdayal sinds april 2020 is vervallen en dat pas daarna een verzoek is gedaan om dit te verlengen. Hij heeft het verzoek van verlenging gedaan op het GBB-kantoor van Wanica, dat in Lelydorp staat, zo gaf Vorswijk toen aan.
Ramdin en Goerdayal vinden dat zulke uitspraken van de minister ongepast en ongehoord zijn en dat het onrechtmatig toewijzen van gronden niets te maken hebben met de politiek. “Als minister moet je de mensen aanhoren, want als er niets mis was, waren de mensen vandaag nu niet hier. Ze zijn hier met hun stukken om zaken aan te tonen en hebben het recht. De regering moet nu naar het volk luisteren en de nodige problemen aanpakken”, aldus Ramdin.