Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zei donderdag dat de wereldeconomie dit jaar naar verwachting met minder dan drie procent zal groeien, ten opzichte van de 3,4 procent van vorig jaar, waardoor het risico op honger en armoede wereldwijd toeneemt.
Kristalina Georgieva zei dat de groei, naar verwachting, de komende vijf jaar rond de drie procent zal blijven en noemde het “onze laagste groeiprognose op middellange termijn sinds 1990, en ver onder het gemiddelde van 3,8 procent van de afgelopen twee decennia.”
Ze zei dat een tragere groei een “ernstige klap” zou zijn, waardoor het voor lage-inkomenslanden nog moeilijker wordt om de achterstand in te halen. “Armoede en honger kunnen verder toenemen, een gevaarlijke trend die werd ingezet door de COVID-crisis”, zei ze.
Georgieva’s opmerkingen tijdens een Politico-evenement, in het Meridian International Center, komen voorafgaand aan de voorjaarsvergaderingen van volgende week van het IMF en zijn zuster lening agentschap, de Wereldbank, in Washington, waar beleidsmakers bijeen zullen komen om de meest dringende kwesties van de wereldeconomie te bespreken.
De jaarlijkse bijeenkomst zal plaatsvinden terwijl Centrale Banken over de hele wereld de rentetarieven blijven verhogen om de aanhoudende inflatie te temmen en omdat een aanhoudende schuldencrisis in opkomende economieën de schuldenlasten hoger duwt, waardoor landen niet kunnen groeien.
Het IMF-hoofd zei dat aanhoudend hoge rentetarieven, een reeks bankfaillissementen in de VS en Europa en toenemende geopolitieke verdeeldheid, de wereldwijde financiële stabiliteit bedreigen.
Georgieva zei dat landen tot nu toe “veerkrachtige klimmers” zijn geweest uit de coronaviruspandemie, die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd bijna 6,9 miljoen mensen heeft gedood en de wereldwijde toeleveringsketens heeft verstoord en de wereldwijde voedselonzekerheid heeft verergerd.
Maar geavanceerde economieën worden geconfronteerd met de uitdagingen van hoge inflatie en armere landen gaan gebukt onder schulden, allemaal terwijl de Verenigde Staten, de Europese Unie en anderen hun handelsbetrekkingen met China heroverwegen. De spanningen met China versnelden na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022, waarbij de Chinese president, Xi Jinping, een vriendschap zonder grenzen beloofde aan de Russische president Vladimir Poetin.
Georgieva waarschuwde in haar toespraak: “Maar het pad dat voor ons ligt – en vooral het pad terug naar robuuste groei – is ruw en mistig, en de touwen die ons bij elkaar houden, kunnen nu zwakker zijn dan een paar jaar geleden.” “Dit is niet het moment om zelfgenoegzaam te zijn”, zei ze. “We zitten in een meer schokgevoelige wereld en we moeten er klaar voor zijn.”