Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft maandag de laatste, negende beoordeling van het EFF-programma voor Suriname positief afgesloten. Daarmee komt er een einde aan een economisch steunprogramma dat gekenmerkt werd door hervormingen, tegenslagen en herstel.
President Chan Santokhi maakte maandagmiddag te Weg naar Zee bekend dat het programma van het IMF officieel is afgerond met een positieve evaluatie. De negende en laatste beoordeling bevestigt dat Suriname aan de voorwaarden van het programma heeft voldaan. De president toonde zich tevreden met het resultaat en sprak van een “moeilijke maar noodzakelijke fase” in de economische wederopbouw van het land.
Suriname begon op 21 december 2021 aan het Extended Fund Facility (EFF)-programma, met als doel macro-economische stabiliteit te herstellen, de schuldenlast te verminderen en het begrotingsbeheer te verbeteren. In totaal heeft Suriname ongeveer 688 miljoen Amerikaanse dollar aan financiële steun ontvangen van het IMF, verdeeld over verschillende tranches die telkens werden toegekend na een positieve beoordeling.
Tussentijdse stagnatie en overgeslagen beoordelingen
Toch verliep het programma niet zonder onderbrekingen. In de tweede helft van 2022 liep het IMF-programma vast nadat Suriname er niet in slaagde een akkoord te bereiken met een belangrijke groep buitenlandse schuldeisers, de zogeheten bondholders. Daardoor moest de derde beoordeling worden overgeslagen, en kwam het programma tijdelijk tot stilstand rond september 2022.
De hervatting kwam er pas nadat eind 2023 een principeakkoord werd bereikt met de schuldeisers. Pas toen kon Suriname de achterstallige beoordelingen alsnog afronden, met als gevolg een versnelde herstart van het programma.
Gedurende de stilstand kon Suriname geen nieuwe tranches ontvangen en kwam de voortgang van hervormingen onder druk te staan. Toch bleef de regering onderhandelen, wat uiteindelijk heeft geleid tot het succesvol doorlopen van alle negen beoordelingen.
Resultaten en vooruitblik
Ondanks de onderbreking en maatschappelijke druk door economische hervormingen zoals de btw-invoering en afbouw van subsidies, heeft Suriname uiteindelijk positieve resultaten geboekt. De inflatie is gedaald, de valutakoers is gestabiliseerd en de begrotingsdiscipline is versterkt.
President Santokhi benadrukte dat deze resultaten te danken zijn aan de offers en het geduld van het Surinaamse volk: “De moeilijke fase is nu afgesloten. Het is tijd om terug te geven aan het volk.”
Maandag overlegde de president met minister Stanley Raghoebarsing (Financiën & Planning) en de governor van de Centrale Bank van Suriname. Daarbij werden voorstellen besproken voor koopkrachtversterking, zoals afgesproken met de vakbeweging. De regering streeft ernaar dat deze koopkrachtversterking voor ambtenaren uiterlijk in april wordt afgerond.