Volgens het IMF-team dat nu in Suriname is voor de zevende review van het programma, geeft de regering nog te veel uit aan stroomsubsidies. Anastacia Guscina, die het team van het IMF leidt in Suriname, zegt dat deze uitgaven nog steeds veel te hoog liggen, door de droogte die Suriname onlangs heeft meegemaakt.
Er moet harder gewerkt worden aan bezuinigen van energie en wordt er nog een minimale subsidie uitgegeven van SRD 400 aan veel huishouden, die de subsidie eigenlijk niet nodig hebben. “Het geld dat wordt uitgegeven voor subsidie bedraagt rond SRD 30 miljoen wat de regering momenteel niet heeft in haar begroting”, geeft Guscina aan.
De dividenduitkering die de staat heeft ontvangen van Staatsolie, is geheel opgegaan in het betalen van de stroom subsidies, onthult minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. In totaal heeft Suriname USD 60 miljoen aan dividend ontvangen. De totale kosten voor de stroomsubsidie bij EBS bedraagt USD 70 miljoen.
“Er was dus een aanvullend bedrag van USD 10 miljoen nodig om de stroomsubsidie te kunnen betalen. De situatie is niet houdbaar en kan dus niet meer worden voortgezet”, geeft Raghoebarsing aan. Hij gaf aan dat de extra gelden van tariefsverhoging terug moeten vloeien naar de staatsbegroting. Dit is ook als een prior action vastgesteld door het IMF. Als Suriname daar niet aan voldoet, loopt ons land de kans om de volgende tranche mis te lopen.
Het IMF is bewust van de gesprekken die nu gevoerd worden over de energietarieven, maar geeft ze ook aan dat er goed gekeken moet worden naar de energie-mix van het land. “Bidden voor regen is geen goede regeringsbeleid”, merkt Guscina op. Door de afgelopen droogte die 7 tot 8 maanden heeft geduurd heeft de EBS en de regering veel meer moeten uitgeven aan de aankoop van olie voor het aanmaken van thermische energie. De waterstanden in het stuwmeer die gebruikt worden om hydro-energie op te wekken waren enkele maanden veel te laag en was de Suriname Power Company (SPCS) genoodzaakt om de opwekcapaciteit te minimaliseren.
Guscina geeft aan dat er in de formule ook rekening gehouden moet worden en de extra kosten, mocht er weer een droogte zijn, kunnen worden gedekt. “Er wordt nog te veel gerekend op thermische energie, maar de samenleving verbruikt ook nog steeds veel meer energie.” Ondanks de oproepen van de regering om energieverbruik te verminderen, zodat ze veel minder betalen, is volgens de regering nog niet terug te zien. Integendeel is het verbruik juist gestegen met de afgelopen hete periode. “Al deze dingen stapelen zich op en zijn de middelen, die zijn gereserveerd door het betalen van subsidies, al uitgegeven. Er is geen ruimte in het budget van de regering om huishoudens met hoge inkomen te subsidiëren”, merkt Guscina op.