“De import van levensmiddelen voor de komende feestdagen is gegarandeerd, maar de producten zullen wel duurder zijn”, zegt voorzitter Arun Hindori van het Platform Levensmiddelen Importeurs in Suriname. Hij zegt dat de laatste weken de cambio’s en zelfs de banken geen valuta verkopen, waardoor het heel moeilijk is om aan vreemd geld te komen voor de import van goederen.
“Er wordt alles aan gedaan om genoeg levensmiddelen te importeren, zodat er geen schaarste ontstaat”, verzekert Hindori. De voorzitter haalt verder aan dat met de komende feestdagen de burgers meer dan normaal inkopen, wat betekent dat de importeurs meer moeten importeren. Hierdoor stijgt de vraag naar valuta, waardoor de kans bestaat dat in de komende periode de koers omhoogschiet.
Dit zal uiteindelijk resulteren in prijsstijgingen van producten. Hindori benadrukt dat geen enkele importeur aan prijsopdrijving zal doen, want dit zou betekenen dat de goederen minder ingekocht zullen worden door de winkeliers, die afhankelijk zijn van de vraag van de consument. De winkeliers zitten dan opgescheept met producten die onderhevig zijn aan bederf. “De importeurs zullen dan verliezen lijden en niemand wil dat.”
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zei afgelopen week op een persconferentie dat er geen aanleiding is voor de koersstijging. “Volgens het fiscale beleid en het monetaire beleid zijn er geen redenen die aanleiding geven dat de koers omhoog gaat”, legde de bewindsman toen uit.
Raghoebarsing zei dat er nu streng gelet zal worden op de naleving van de retentieregeling, waarbij exporteurs 35 procent van hun valuta-inkomsten moeten omwisselen bij een particuliere bank. Hierdoor zal er weer voldoende valuta beschikbaar zijn op de markt. In de afgelopen periode was de naleving niet optimaal, maar nu zal er hard opgetreden worden tegen ondernemers die zich niet houden aan deze regeling.