Er is nog ruimte om op de tijdelijke importstop van broedeieren en vogelsoorten in te spelen, zodat deze geen invloed zal hebben op de lokale markt. Volgens Rudi Moeridjan, die waarneemt als voorzitter van de Coöperatieve Vereniging Pluimveeboeren Suriname (CVPS), is het best mogelijk dat importeurs van broedeieren en levende kippen voldoende kunnen importeren. De import kan uit Brazilië en de Verenigde Staten of andere gebieden die niet te maken hebben met de uitbraak van High Pathogenic Avian Influenza (HPAI), ofwel vogelgriep.
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft op 14 januari een bekendmaking gepubliceerd, waarin is aangekondigd dat de import van broedeieren en levende kippen uit Europa tijdelijk is stopgezet, vanwege de uitbraak van de vogelgriep. Moeridjan geeft aan dat het ministerie de sector de ruimte heeft geboden om uit andere, veilige zones deze producten te importeren.
In geval er niet wordt ingespeeld op de importstop of de ziekte zich uitbreidt naar andere gebieden die vooralsnog veilig zijn, kan het dat er een tekort ontstaat aan kip op de lokale markt. Rohit Raghoenath, tweede secretaris van de CVPS, zegt dat er niet genoeg lokaal wordt geproduceerd om in de behoefte van de lokale markt te voorzien. “Wij zijn nog aan het bespreken en bekijken alternatieven om te zien hoe hieruit te komen”, zegt Raghoenath. Hij heeft geen beeld van hoelang het kan duren voordat de effecten van een mogelijke schaarste gemerkt zouden worden in de samenleving. Hij geeft daarentegen aan dat de sector in dialoog is met de regering en andere belangrijke actoren in de sector om ordening te brengen. Op die manier is er dan een beter overzicht van de capaciteit van de sector.
Moeridjan ziet drie grote zorgpunten in de sector die graag opgelost moeten worden. De eerste is dat de wisselwerking tussen schaarstes en overschotten niet meer goed op elkaar is afgestemd. “Vanaf 2019 duren de overschotten langer dan de schaarstes, waardoor sommige kwekers failliet zijn geraakt. Wij willen weten wanneer we hoeveel kunnen inzetten op de markt. We willen niet meer hebben dat de schaarstes langer duren dan de overschotten. We willen dat dat geminimaliseerd wordt.”, aldus Moeridjan. Daarnaast is upgrading van de veterinaire dienst gewenst en constante aanvoer van kwaliteitsvoer, ongeacht de prijs.