Een generatie dreigt de bewustwording over hiv en aids te missen. “Informatie moet je steeds herhalen, anders mis je een generatie”, zegt Monique Holtuin van het Nationaal Aids Programma.
Zij is hiv focal point namens het Ministerie van Volksgezondheid en zegt dat uit de Multiple Indicator Cluster Survey (MICS) van 2018 blijkt dat significant minder mensen weten over hiv in vergelijking met het onderzoek in 2010.
“Er is een afname van het aantal mensen die nieuw geïnfecteerd raakt en er is al een paar jaar een lichte afname van het aantal mensen die overlijden ten gevolge van hiv. Deze schijnen goede statistieken te zijn, maar er ligt een addertje onder het gras. “De afname gaat in beide gevallen te langzaam, het risico is dat er weer een toename van infecties kan komen door overdracht van het virus voordat mensen weten dat zij met het virus leven en op behandeling worden gezet.”
Status onbekend
In Suriname kent een derde van de mensen zijn status niet, zegt Holtuin. Hierdoor kunnen zij het virus onbewust overdragen. “Een bekende hiv-status leidt hopelijk ertoe dat mensen zich voor behandeling melden en mensen die behandeld worden en ondetecteerbare virale lading hebben, die verminderen de kans op overdracht.” Volgens de focal point is het nog steeds zaak dat iedereen die seksueel actief is, zijn status kent. “Leven met hiv is geen doodvonnis meer, het is ook geen mooi verhaal, maar de medicatie werkt wel.”
Outreach programma’s
Wat betreft de informatieverschaffing vervullen niet gouvernementele organisaties een belangrijke rol. Zij zorgen ervoor dat de informatie de doelgroepen bereikt, maar geven ook informatie over hiv-preventie, delen condooms uit en kunnen personen wegwijs maken indien zij getest moeten worden op een seksueel overdraagbare aandoening. “Zij vormen echt een brug tussen de overheid en de doelgroepen.” Het Nationaal Aids Programma (NAP) ondersteunt deze organisaties bij hun activiteiten, maar houdt zelf geen reguliere outreachprogramma’s.
Jaarlijks 250 nieuwe geinfecteerden
Vorig jaar heeft het NAP het Nationaal Strategisch Plan 2021-2027 uitgebracht. Daarin is onder andere opgenomen welke acties ondernomen moeten worden om hiv verder terug te dringen en de zorg op dit gebied te verbeteren. Een gedeelte uit het rapport luidt: “Er komen jaarlijks ongeveer 250 nieuw geïnfecteerden bij in Suriname. Er leefden in 2019 naar schatting ongeveer 5800 personen met hiv in Suriname. De cijfers van 2020 en 2021 zijn in januari beschikbaar.
Effecten pandemie
De effecten van de coronapandemie waren ook te merken in de zorg naar mensen die leven met hiv. Zo zijn enkelen ook slachtoffer geworden van Covid-19. In andere gevallen hebben sommigen vanwege de lockdowns en beperkte beschikbaarheid van openbaar vervoer, vermoedelijk afspraken gemist, zegt Holtuin. Dit kan op de lange termijn wel ernstige gevolgen hebben. Want in de eerste paar maanden zijn de effecten van verminderd gebruik van medicijnen niet zichtbaar, maar na enige tijd kan dat fataal worden omdat het virus resistent wordt tegen de medicijnen wanneer die niet optimaal worden ingenomen. “De effecten van de economische crisis versterken de effecten van de pandemie”, zegt Holtuin. Zij hoopt dat de effecten minimaal zullen zijn.