Een delegatie van Inheemse dorpshoofden en verschillende Inheemse organisaties zijn nu op gesprek bij de regering. Ze gaan praten over de situatie die zich eerder op de dag heeft voorgedaan te Pikin Saron.
De redactie van Key News was nog aanwezig te Pikin Saron toen de kapitein, Clarise Moera-Awalie, de dorpsbewoners toesprak en vroeg de rust te behouden in het dorp. Ze heeft de mensen ook gevraagd om de nodige ondersteuning te geven aan het dorpsbestuur.
De kapitein heeft de mensen ook verteld dat zij zijn uitgenodigd voor een spoedvergadering bij de regering om te praten over wat te Pikin Saron is gebeurd. De redactie heeft begrepen dat de opstand is ontstaan uit ontevredenheid van de Inheemsen die al jarenlang wachten op erkenning van hun grondenrechten.
De Vereniging van Dorpshoofden (VIDS) heeft ook eerder op de dag een statement gestuurd naar de media en heeft aangegeven dat zij bezorgd is over het geweld dat is gebruikt. De VIDS zegt dat zij het geweld en de vernieling afkeuren, maar “wij zien deze uitbarsting wel als een duidelijk signaal, namelijk dat onze gemeenschappen en onze gebieden niet meer willen wachten totdat wij ooit eens aan de beurt komen”, zegt de VIDS in haar berichtgeving. De grondenrechten kwestie is aan verschillende regeringen kenbaar gemaakt, echter zonder resultaat. “Het is dus niet ondenkbaar dat het ontbreken van daadwerkelijke veranderingen door de overheid, inclusief wettelijke veranderingen, en het gebrek aan onderkenning van de ernst van situaties waarin
gemeenschappen ongewild in terecht worden gebracht door overheidshandelen of -nalaten, voeding hebben gegeven aan dergelijke actievoerders”, zegt de VIDS.
De Inheemse organisatie benadrukt dat geen van de organisaties, noch het traditioneel gezag op de hoogte was van deze actie, noch het geweld dat werd gebruikt. “De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para, Wanica en Commewijne (OSIP) doen een oproep aan onze gemeenschappen om kalm te blijven en aan de ordehandhavers vragen wij om het contact en de communicatie met het dorpsgezag van de respectieve dorpen nauw te onderhouden, om er zodoende gezamenlijk voor te zorgen dat de rust weer terugkeert en orde en veiligheid in onze dorpen wordt gegarandeerd. Wij zullen er ook op letten dat er geen buitensporig geweld wordt toegepast op dorpelingen en burgers”, aldus de VIDS.