De erkenning van de grondrechten van Inheemse en Tribale gemeenschappen hangt nog als een hete hangijzer boven de samenleving.
“Zolang de grondrechten van de Inheemsen en Tribale gemeenschappen nog niet zijn erkend, vragen we de regering geen gronden daar uit te geven, want we’ kiri unu”, zegt Muriel Fernandes, Voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).
De Vids was samen met andere belangenorganisaties zoals OSIP, Kampos en Vereniging van Saamaka Gezagsdragers (VSG) op donderdag 6 april aanwezig bij de voorzitter van de Nationale Assemblee, Marinus Bee. De belangenorganisaties hebben samen een gezamenlijke verklaring ingediend, waar zij duidelijk hebben aangegeven wat de beleidsmakers wel en niet moeten weghalen uit de conceptwet: Raamwet, Collectieve Rechten der Inheemse Volken en Tribale Volken. Deze conceptwet was 31 januari 2023 geamendeerd door DNA.
De standpunten zijn besproken tijdens een krutu van de organisaties in februari en zijn vooral van mening dat deze Raamwet conform de hoogste internationale standaarden, inclusief de bepalingen van de rechtsvonnissen van het Inter- Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens tegen de staat van Suriname, moet voldoen. De Inheemse en tribale groepen hebben duidelijk aangegeven dat als dat het geval niet is, zij alle ten dienste bestaande middelen zullen gebruiken om deze aan te vechten.
In het document hebben de belanghebbenden duidelijk aangegeven wat zij liever niet opgenomen zien in de wet, omdat deze ten nadele zou zijn voor de stakeholders. In het amendement is er een stuk opgenomen dat de collectieve eigendomsrechten beperkt mogen worden. Dit zou zelfs tot twee keer aan toe zijn aangehaald binnen het conceptwet. “We zien dit als een dubbele beperking en ook nog discriminatoir, want deze beperking wordt heel specifiek, bij wet, aan Inheemse en Tribale Volken opgelegd en dit is een zeer discriminatoire benadering.” Deze toevoeging zou volgens de groep hun grondrechten teniet doen en ziet dit als volstrekt onacceptabel, maken de aanwezigen duidelijk in hun statement.
De VIDS-voorzitter heeft tijdens de overhandiging van de standpunten aangegeven dat het niet de eerste keer is dat de Inheemsen en Tribale organisaties dit ter aandacht brengen van de beleidsmakers. Zij hoopt dat er geen vertraging meer is in het behandelen van de Raamwet. “Maar ook dat de grondrechten van de Inheemsen en Tribale gemeenschappen worden erkend alvorens de wet wordt aangenomen”. zegt Fernandes. De DNA-voorzitter, Bee, heeft de aanwezigen beloofd dat de standpunten die zijn meegegeven worden meegenomen bij de behandeling en dat de wet rond 2 mei op de agenda staat voor behandeling. “Het staat zonder meer dat wij u als belanghebbenden zullen betrekken zoals beloofd”, zegt Bee aan de groep.
https://www.facebook.com/keynewssu/videos/1244944093082806