Bij de zesde protestdag tegen het beleid van regering Santokhi hebben 12 inheemse dorpen, vertegenwoordigt door Earl Karwofodi, wereldkundig gemaakt dat zij zwaar in opstand zullen komen.
De Inheemse vertegenwoordiger zegt dat zaken behoorlijk mis zullen gaan als de regering niet gauw ingrijpt. “De maat is vol bij de Inheemse gemeenschap in verschillende woongebieden. Vanaf het Kourou akkoord staat het dat de overheid de grondenrechten moet behartigen. “Ik ga u zeggen, regeringen gaan en komen, ze houden ons voor de gek. Nu in deze situatie is het nog erger”, benadrukt de zeer geïrriteerde woordvoerder.
Good governance
Activist Raoul Hellings van ‘Team Organic’, een van de trekkers van de initiatiefgroep, zegt dat de protestgroep altijd vreedzaam heeft gedemonstreerd en dat zal blijven doen. De activisten hebben altijd gevraagd dat de regering de samenleving aanhoort en gehoor geeft. De bedoeling is dat de regering aan tafel gaat met de mensen. “Het zijn geen verzoeken, omdat dat standaard zaken zijn die passen in een samenleving op die gebaseerd is op good governance en democratische beginselen. “ Dat er vandaag een enorme massa op de been was en geen van de beleidsmakers gehoor heeft gegeven aan de stem van het volk, zegt volgens Hellings al genoeg. “Integendeel zijn er uitlatingen gedaan die neigen naar confrontatie.”
Niet verantwoordelijk
Hellings zegt dat er vanuit de protestgroep ‘Team Organic’ alle pogingen zijn gedaan om zaken in goede orde te laten verlopen op het pad van dialoog. Leden van de protestgroep hebben vandaag duidelijk gemaakt dat zij niet verantwoordelijk zijn als zaken een andere wending nemen en er burgerlijke ongehoorzaamheid aan te pas komt.
“Wij zijn constant in beweging geweest. Wij hebben continu met de mensen gesproken. Mensen zaten al op het randje en wij hebben ze gezegd hou je rustig, desondanks is er geen gehoor hieraan gegeven.” De activist zegt dat het op geen enkel moment zo is geweest dat de president waarde heeft gehecht aan het toespreken van het volk in persoon. “Integendeel wordt de schuld in de schoenen van de organisatie geschoven en in de schoenen van andere politieke organisaties, terwijl de president met zijn beleid ervoor heeft gezorgd dat het zover is gekomen.”
Karwofodi zegt dat het er niet op lijkt dat de huidige regering zal helpen met het grondenrechten vraagstuk, omdat vrienden en zakenpartners van de huidige beleidsmakers mensen hebben binnen de goud en houtsector. “Ga naar Bigi Poika of Pikin Poika, de weg is in zeer slechte staat. Ze kijken niet naar ons. De houtverwerkers breken de weg en als de VP komt houdt hij ze zoet. Zolang de mensen wat willen zeggen worden ze omgekocht en dan moet iedereen zijn mond houden.”