De eerste burgers oftewel de inheemsen in Suriname zullen niet meer zwijgen als het om uitgifte van gronden gaat in hun leef- en woongebieden. Dit was het krachtige statement als rode draad uit de toespraak van de voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, Muriel Fernandes, gisteren bij de opening van het nationaal inheems congres.
Het nationaal inheems congres georganiseerd door stichting Mulokot in samenwerking met VIDS en het Inheems Collectief Suriname, bracht afgevaardigden van de inheemsen in Suriname samen met het mandaat zich te buigen over inheemse kwesties met betrekking tot de rechten van inheemse volken in Suriname, economische en sociale ontwikkeling, cultuur, milieu, onderwijs, gezondheid en andere mensenrechten. De VIDS-voorzitter benadrukt dat tot nu toe dialoog met de autoriteiten niet de gewenste resultaten hebben opgeleverd. De organisaties zijn al enkele jaren in overleg met de overheid over het respecteren van de leefgewoonten en ook de grondenrechten van de groep.
Het specifiek doel van het congres is om gezamenlijk de structurele uitdagingen en kansen te identificeren en concrete voorstellen te formuleren voor concrete beleidsmaatregelen en acties die de hoogste prioriteit hebben voor het waarborgen van de mensenrechten van inheemse volken. Minister Ines Pané van sociale zaken en volkshuisvesting benadrukte dat de rechten van de inheemsen en tribale volken, mensenrechten zijn en dienen op basis van internationaal uitgesproken vonnis wettelijk erkend te worden.
Het congres mag volgens de organisatie gezien worden als een platform dat de participanten de gelegenheid biedt om het bewustzijn van inheemse volken en alle Surinamers te vergroten over de rechten en ontwikkeling van inheemse volken. De voorzitter van stichting Mulokot, Jupta Itoewaki, zegt dat het niet puur gaat om inheemse problematiek. Itoewaki verduidelijkt dat de inheemsen nu maar vier procent uitmaken van de Surinaamse bevolking. Het congres is georganiseerd ter herdenking van de nationale en internationale dag der inheemse volken.