Enkele DNA-leden zijn nog steeds tegen de initiatief personeelswet, die ingediend is door Patricia Etnel, Cedric van Samson en Edgar Sampie in het parlement. “Dit is goed voor de prullenbak”, zei parlementariër Rabin Parmessar donderdagavond.
Parmessar meende dat deze initiatiefwet een paniekreactie is van de regering. In het herstelplan staat dat de overheid tussen 2021 en 2022 tussen 5000 en 10.000 ambtenaren wil saneren, terwijl tussen 2022 en 2023 nog 5000 ambtenaren omgeschoold moeten worden om naar de private sector te gaan. “Dit is niet gelukt, hierdoor is de regering in paniek geraakt en komt met deze initiatief personeelswet.” Hij vraagt aan de regering in welke fase het herstelplan zich bevindt met betrekking tot het verminderen van de overheidsapparaat en de omscholing van de ambtenaren. “Is er een onderzoek gedaan in welke sector deze mensen willen werken? En welke sector bereid is om deze ambtenaren in dienst te nemen?”
Parmessar haalt aan dat de regering vreselijk heeft gefaald met haar eigen herstelplan en er wordt nu geprobeerd op een chaotische manier deze cijfers te halen, terwijl het onmogelijk is. Hij meent dat het herstelplan is opgesteld in overleg met het IMF en als de zaken niet gerealiseerd worden, dan zal Suriname het restant geld van de lening van IMF niet krijgen. “Daarom heeft men haast.”
De parlementariër zegt dat het onmogelijk is om veranderingen aan de personeelswet door te voeren zonder de relevante statistieken. “Hoeveel mensen zijn in dienst genomen door de regering? Hoeveel mensen zijn met pensioen gegaan? Wat zijn de schaalverdeling van de ambtenaren? Wat zijn de kwalificaties de mensen? En nog van andere zaken moeten we op de hoogte zijn.”
Net als collega-parlementariërs Melvin Bouva, Edward Belfort, Ebu Jones, Jennifer Vreedzaam is ook Parmessar fel tegen artikel 28, die de werkgever het recht geeft om ‘no work no pay’ toe te passen. Hij was ook niet eens dat het ministerie de salarissen zal stopzetten van ambtenaren die zich niet hebben geregistreerd bij de verplichte landsdienarenregistratie. “Men mag niet zomaar aan salarissen van mensen komen. Dat staat ook opgenomen in de huidige personeelswet.”
Parmessar vraagt zich af of Bureau Wetgeving en de Staatsraad naar deze initiatiefwet heeft gekeken. “Ik denk het niet. In elk geval, met deze versie zullen we niet meegaan. Het is belediging van de rechtsstaat en van de ambtenaren.”