Vertegenwoordigers van vakbonden, werknemersorganisaties en de overheid hebben zitting in een Speciaal Tripartiet Overleg. Dit orgaan zal zich buigen over het herstellen van de Surinaamse economie. Op 15 september vond de installatie plaats door president Chandrikapersad Santohki.
Marten Schalkwijk, die als secretaris fungeerde in het toenmalige Tripartiet Overleg in 1994 zal bij deze als voorzitter aanzitten. “Om de kansen op een Tripartiet akkoord te vergroten”, meldt de regering in haar berichtgeving hierover. Willem de Miranda zal als secretaris aanzitten. Hij was in 1986 betrokken bij een eerdere poging om tot een sociaal akkoord te komen.
Vakbonden
Zowel de vakbeweging als de private sector is het er mee eens dat het zaak is dat alle partijen bij elkaar komen om een goed sociaal akkoord te bereiken. Bryan Renten, vertegenwoordiger van de private setor, zegt dat het vooral om acute zaken gaat die een oplossing nodig hebben. Armand Zunder, die ook zitting heeft in het Tripartiet Overleg vertegenwoordigt de vakbeweging. Hij onderkent dat er grote uitdagingen zijn voor het overlegorgaan. “Wij accepteren deze namens de vakbeweging en zullen ons best doen om zaken te realiseren”, zegt Zunder.
Schalkwijk merkt op dat het orgaan zich gaat buigen om in een kort tijdsbestek tot een oplossing te komen voor nijpende problemen in de economische en sociale sfeer. Daarom zal er een beperkte agenda door de vakbonden vastgesteld worden en zal geprobeerd worden binnen twee maanden tot een sociaal akkoord te komen. Het uitvoeren van het akkoord staat gepland voor 2022.
Er zal vooral gekeken moeten worden wat haalbaar is, verduidelijkt Schalkwijk.
werknemersorganisaties
Er zou volgens president Chandrikapersad Santokhi reeds in oktober 1992 een schrijven van de vakbeweging zijn gestuurd naar aanleiding van de toenmalige economische situatie. In de brief van de vakbeweging waren er enkele acties en standpunten voor de regering. Dat zou de eerste keer zijn geweest dat er een tripartiet akkoord zou worden gesloten in 1994. “Wij weten allemaal, dat dit de periode van het Structureel Aanpassingsprogramma (SAP) was. De economie, die in de periode voor 1992 behoorlijk scheef gegroeid was, moest weer rechtgetrokken worden en dat was geen gemakkelijk proces”, zegt het staatshoofd in zijn toespraak tijdens de installatie. Santokhi vult aan dat zonder buitenlandse ondersteuning de inflatie steeg naar 225 procent in 1993 en in 1994 was dat al dicht bij de 585 procent. “Daarna viel de inflatie, vanwege het goede financieel-economisch beleid, terug tot 37% in 1995 en zelfs 1% in 1996. Deze ervaring geeft aan, dat herstel van de economie geen gemakkelijk proces is en gepaard gaat met moeilijke besluiten en gevolgen”, zegt Santokhi.
Economie
In 1999 moest onze economie weer eens gerepareerd worden omdat er opnieuw sprake was van inflatie. Santokhi vindt het jammer dat deze situatie zich weer voordoet. “Een hoge inflatie betekent voor de burgers hogere prijzen en als het salaris niet gecorrigeerd wordt, betekent dat ook verlies van koopkracht. De burger wil dat niet, maar dat wil de overheid ook niet.” Santokhi hoopt dat het de regering zal lukken om een akkoord te bereiken, omdat dit in 1994 niet het geval was. De streefdatum om een akkoord met de vakbonden te bereiken is 25 november.