Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie erkent dat de criminaliteit de afgelopen periode is verruwd en dat berovingen de samenleving schokken. Volgens de bewindsman nopen deze gebeurtenissen de autoriteiten om meer aandacht te besteden aan de criminaliteit, waarbij de aanpak wordt uitgebreid en meerdere actoren actiever betrokken worden.
Tegen deze achtergrond is het Veiligheidsplan 2024 opgesteld, dat bestaat uit een criminaliteitsoperatieplan op korte termijn en een criminaliteitsurgentieplan op de lange termijn. De bedoeling is dat het korte termijn gedeelte binnen een week afgerond is. “Vervolgens komt er een criminaliteitsurgentieplan. Dat gaan we over een langere periode uitsmeren”, aldus de bewindsman.
Het Veiligheidsplan 2024 is op woensdag 10 januari aan president Chandrikapersad Santokhi gepresenteerd. Daarbij is er een overzicht gegeven van de actualiteit, de uitdagingen en bereikte resultaten. Een van de uitdagingen is volgens de bewindsman dat de criminaliteit meer aandacht behoeft. Hij brengt in herinnering de spraakmakende roofoverval op eerste kerstdag op Atjoni en de meest recente beroving van een 83-jarige vrouw.
De betrokken actoren zijn het Korps Politie Suriname (KPS), het Nationaal Leger, het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en de Kustwacht. Al deze actoren worden volgens de bewindsman betrokken omdat de uitdagingen zijn verspreid over vier gebieden, te weten: Paramaribo en Wanica, het binnenland, het maritiem gebied (kustvlakte en binnenwateren) en het domein Intelligence. “Voor alle vier gebieden verwachten we plannen en die gaan we volgende week presenteren aan de president”, aldus de justitieminister.
De bewindsman spreekt van een intensievere aanpak van het criminaliteitsvraagstuk. Hij wijst erop dat er al een bestaande samenwerking is tussen de genoemde actoren, maar dat er meer diepgang zal komen in de relatie tussen de veiligheidsdiensten. “We moeten meer energie daarin stoppen.” Binnen het geheel zullen het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), het Korps Brandweer Suriname (KBS) en de Beveiliging- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) ook een bijdrage leveren.
Minister Amoksi kondigt verder een verscherping aan van het vreemdelingenbeleid, aangezien vreemdelingen ook betrokken zijn in de criminaliteit. De focus zal zijn op hotelcontrole op illegalen en overstayers (personen die langer in het land verblijven dan toegestaan en niet meer vertrekken). Hieraan toevoegend zegt de bewindsman dat er een goede afstemming bestaat met Brazilië, Frans-Guyana en Guyana. “Wanneer er issues zijn die over de buurlanden gaan, dan komen ze in beeld.” Met de buurlanden worden onder meer zaken als milieu en wildlife criminaliteit besproken.