De Internationale Waakhond voor Voedselzekerheid (IPC) heeft gewaarschuwd voor een dreigende hongersnood in Gaza die kan beginnen tussen medio maart en mei, omdat er na eerdere waarschuwingen onvoldoende actie is ondernomen.
Dit staat in een recent rapport van de IPC. Volgens de IPC is er in de Gazastrook, met een bevolking van 2,3 miljoen mensen, nu al sprake van ernstige voedselonzekerheid. Als het conflict in het gebied escaleert, kan naar schatting tussen medio maart en medio juli ongeveer de helft van de Gazanen te maken krijgen met “catastrofale” omstandigheden, de ernstigste aanduiding die de IPC kan afgeven.
De waakhond adviseert onder meer het staken van vijandelijkheden en het toelaten van meer humanitaire hulp. IPC staat voor Integrated Food Security Phase Classification en wordt mede aangestuurd door VN-organisaties. Hongersnood kan worden gedefinieerd als een situatie waarin een deel van de bevolking te maken heeft met extreme voedseltekorten, vergelijkbaar met eerdere situaties in Somalië (2011) en delen van Zuid-Soedan (2017).
UNICEF benadrukt dat een staakt-het-vuren cruciaal is om levens te redden. “Het is een trieste keus dat Gaza nu op de rand van hongersnood staat”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van de Nederlandse tak van UNICEF. “UNICEF heeft grote hoeveelheden hulp klaarstaan aan de grens, maar we worden ernstig belemmerd om deze hulp te verlenen.”
Volgens de VN-organisatie is er een alarmerende toename van het aantal ondervoede kinderen in de Gazastrook. “In januari was al 15,6 procent van de kinderen in Noord-Gaza acuut ondervoed, een maand later was dit aantal verdubbeld naar 31 procent. Ondervoede kinderen lopen een verhoogd risico op overlijden door aandoeningen zoals longontsteking of diarree”, aldus UNICEF.
De dichtbevolkte Gazastrook is al maandenlang het toneel van conflicten. Israël voert er een grootschalige militaire operatie uit om de Hamasbeweging uit te schakelen, zoals zij zelf aangeven. Internationaal zijn er grote zorgen over de humanitaire situatie in dit gebied, waar veel minder voedsel binnenkomt via landroutes dan voorheen. Landen hebben al hulpgoederen per vliegtuig afgeleverd en overwegen hulpverlening per schip.