Een gezamenlijke vuurwapenoperatie tussen Interpol en het Uitvoerend Agentschap voor Criminaliteit en Veiligheid van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) resulteerde in de inbeslagname van ongeveer 350 wapens, 3.300 patronen munitie en record drugstransporten in het Caribisch gebied.
Een operationele hub werd gehost door CARICOM IMPACS in Barbados – functionarissen met Homeland Security Investigations (HSI), het Joint Regional Communications Center (JRCC), het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) en andere wetshandhaving partners werkten zij aan zij om real-time hulp te bieden tijdens de inspanning. Dat meldt Interpol in een bericht op hun website.
Operatie Trigger VII, die plaatsvond van 24 tot 30 september, zag officieren uit 19 landen controles coördineren op luchthavens, zeehavens, landsgrenzen en binnenlandse hotspots, handelend op basis van inlichtingen die wijzen op georganiseerde misdaadgroepen en personen die betrokken zijn bij vuurwapenhandel. Ambtenaren doorzochten magazijnen, inspecteerden pakketten en voerden gerichte controles uit bij vuurwapen dealers, schietbanen en particuliere beveiligingsbedrijven.
De politie verrichtte 510 arrestaties tijdens de operatie van een week, waaronder het onderwerp van een Interpol Red Notice die werd gezocht voor moord. Trigger VII-acties leidden ook tot de inbeslagname van 10,1 ton cocaïne en 2,5 ton cannabis, wat de convergentie van smokkelroutes en het gebruik van vuurwapens die worden gebruikt om de illegale drugshandel te beheersen, benadrukt.
De autoriteiten in Jamaica, met steun van Amerikaanse partners, maakten een recordbrekende buste toen ze 500,2 kilogram cocaïne onderschepten – ter waarde van ongeveer $ 25 miljoen USD – die op het punt stond te worden geladen in een privéjet op weg naar Canada. In een aparte zaak nam de politie ook 500 kilo cannabis in beslag.
Op Curaçao heeft de kustwacht schepen met in totaal 3 ton cocaïne en 1,8 ton cannabis verboden. De autoriteiten verrichten zeventien arrestaties in verband met de zendingen, vermoedelijk afkomstig uit Venezuela. De autoriteiten op Bonaire hebben onderweg vanuit Venezuela soortgelijke cocaïne onderschept en bijna 4 ton in beslag genomen.
Verschillende landen meldden omgekeerde smokkelroutes, een toenemende trend, met inbeslagnames van cannabis uit Canada en de Verenigde Staten naar het Caribisch gebied. Cannabisplanten, vervalste Amerikaanse valuta, gestolen voertuigen en schepen, smokkelsigaretten en alcohol werden ook in beslag genomen tijdens de operatie.
“De resultaten van Operatie Trigger VII laten zien hoe vuurwapens duidelijk de meeste soorten criminaliteit mogelijk maken. Wanneer we achter hun wapens aan gaan, gaan we ook achter het volledige scala aan activiteiten van georganiseerde misdaadgroepen aan”, zei Interpol-secretaris-generaal Jürgen Stock.
“De resultaten benadrukken ook de kracht van wat wetshandhavingsinstanties kunnen bereiken wanneer we op een gezamenlijke, gecoördineerde manier werken en in realtime informatie delen over grensoverschrijdende onderzoeken,” voegde Stock eraan toe.
Deelnemende landen: Antigua en Barbuda, Bahama’s, Barbados, Belize, Bonaire, Curaçao, Dominica, Dominicaanse Republiek, Frankrijk (Guadeloupe en Martinique), Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Trinidad en Tobago, St. Lucia, St. Kitts en Nevis, Turks- en Caicoseilanden, St. Vincent en de Grenadines en Suriname.