Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) vindt dat de mondiale Interreligieuze Harmonie Week een goede gelegenheid is voor alle religieuze en spirituele groepen in Suriname om meer te weten over elkaar.
Dit kan volgens hem leiden tot beter begrip, acceptatie onder deze groepen en kan er ook voor zorgen dat deze religieuze groepen in harmonie samenwerken aan een beter Suriname. De bewindsman sprak dinsdagmiddag bij een extraordinaire convocatie in verband met de afsluiting van de twaalfde mondiale week voor interreligieuze harmonie, die liep van 1 tot en met 7 februari, in de zaal van Ons Erf.
Minister Somohardjo haalde aan dat het Surinaams sociaal kapitaal slechts sterken kan worden, als de verschillende religieuze groepen bereid zijn bruggen te slaan tussen elkaar, in contact te blijven met elkaar en de binding tussen elkaar steviger te maken.
Religieuze verscheidenheid
Als minister, die verantwoordelijk is voor religieuze aangelegenheden, weet hij dat er een grote potentie ligt bij religieuze organisaties om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. In dat kader beschouwt zijn departement de religieuze organisaties, als partners van de regering. Somohardjo zegt ook dat deze week een goed moment is om de bewustwording op gang te brengen van de kracht van onze religieuze verscheidenheid. “Als onze jongeren het belang hiervan kunnen inzien, dan hebben we al heel veel bereikt.” Dit jaar was de nationale focus gericht op de rol van religieuze en spirituele leiders bij de educatie, bescherming en ontwikkeling van jongeren. De wereld Interreligieuze Harmonie Week is in 2010 door de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) ingesteld.
Diversiteit aan religie
Hiermee worden alle lidlanden aangespoord om de boodschap van interreligieuze harmonie gedurende de eerste week van februari te verspreiden. Daniela van Dijk-Rosario, onderdirecteur ontwikkelingsdienst van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zegt dat de diversiteit aan religie in Suriname kan bijdragen aan stabiele en vredige samenleving. Zij ziet het belang van de mondiale interreligieuze week in het gegeven dat gelovigen en niet-gelovigen vredig met elkaar moeten worden gebracht. Hierbij moet er sprake zijn van samenwerking, maar boven al moet er volgens van Dijk-Rosario ook sprake zijn van waardering voor elkaar.
Geestelijke leiders
Genti Mangroe, directeur Jeugdzaken, haalde aan dat het belangrijk is dat jongeren zich buigen over alle facetten van het maatschappelijk leven die invloed hebben op hun ontwikkeling, onder andere het geloof en religie. Ze wijst erop dat praktisch ieder kind al heel vroeg kennis maakt met religie. Toch vindt ze het nodig dat geestelijke leiders de jeugd de basis leren. Dat is volgens haar heel erg nodig. Ze voegt eraan toe dat de geestelijke begeleiding nodig is zodat ze goede keuzes kunnen maken. Mangroe voert aan dat waar de normen en waarden binnen de maatschappij aan het vervagen zijn, de religie kan helpen deze te herstellen.
De extraordinaire convocatie is ter afsluiting van de herdenking van de twaalfde Verenigde Naties mondiale week voor interreligieuze harmonie heeft plaatsgevonden op initiatief van de mannelijke caricom jeugdambassadeur voor Suriname, Matai Zamuël, met technische ondersteuning van de afdeling Religieuze Aangelegenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken.