Tussen 2017 en 2019 waren 14.000 meisjes zwanger in de leeftijdscategorie van vijftien tot en met negentien jaar. Claudia Klas besloot op basis van deze cijfers haar thesis te baseren. Zij is op onderzoek uitgegaan waaraan het ligt dat tienermoeders de school verlaten of uitvallen.
Klas‘ thesis luidt: “Tiener, moeder en scholier; wat nu?” Zij heeft haar onderzoek gedaan in het district Commewijne, waar zij woont en werkt. Zij heeft vijftien leerlingen van VOJ-scholen geïnterviewd. Dertien hiervan waren al tienermoeders en twee waren zwanger. Haar onderzoek deed zij op één LBO- en drie muloscholen waar ook de schoolleiders zijn geïnterviewd. De conclusies die zij trok zijn dat scholen interventieprogramma’s in elkaar moeten zetten om onderbreking of schoolverlating bij tienermoeders te voorkomen.
Bij het samenstellen van de interventieprogramma’s moet er volgens de onderzoeker rekening gehouden worden met het belang van het sociaal netwerk en sociale steun; de timing van de interventie; psycho-educatie; en de hulpverleningsrelatie.
Ze adviseert het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting om meer maatschappelijke werkers in te zetten om sociale begeleiding te geven aan tienermoeders en aanstaande tienermoeders. “De begeleiding moet niet alleen zijn voor de alleenstaande tienermoeder, maar ook voor de tienerouders. De gegeven begeleiding moet daarnaast systeemgericht zijn; het heel gezin moet betrokken worden en het moet gericht zijn op het versterken van het zelfbeeld van de moeder. Daarnaast moet de aanpak preventief gericht zijn om tienerzwangerschap te voorkomen”.
Ook heeft Klas aanbevelingen voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur (MINOWC). Ze haalde aan dat het ministerie schoolmaatschappelijke werkers kan inzetten bij de begeleiding en verdere voorlichting van tienermoeders. De aanpak moet dusdanig zijn dat wanneer meisjes wegblijven van school, er huisbezoekjes worden gebracht.
De afgestudeerde is ook van mening dat MINOWC seksuele voorlichting op maat moet geven. Daarnaast kunnen de maatschappelijke werkers ingezet worden om het zelfbeeld van de tienermoeders op te krikken. Ook vindt ze dat er een vak over seksuele vorming in het curriculum opgenomen moet worden. Daarnaast moet de mogelijkheid van afstandsonderwijs bekeken worden voor tieners die de school onderbreken vanwege een zwangerschap.
Bij haar afstuderen afgelopen dinsdag in het IGSR-gebouw legde Klas uit dat hoewel het onderzoek goed is verlopen, het een uitdaging is geweest om tienermoeders bereid te vinden te participeren. Al met al verdedigde ze haar thesis met succes en behaalde zij een zeven als afstudeercijfer. Zij verkreeg hiermee de titel van Master in Onderwijskunde voor leren en innoveren.