De boodschap van Helianthe Bennanon, vertegenwoordiger van de verpleegkundigen, was duidelijk naar de regering toe. Investeren in huisvesting kan het wegtrekken van je zorgpersoneel tegengaan. “Geef ze een bouwkavel en de gelegenheid om hun eigen huis op te zetten. Dat biedt enige zekerheid voor de verpleegkundigen”, zegt Bennanon op donderdag 12 mei, bij het ministerie van Grondbeheer en Bosbeheer (GBB), in het kader van de Internationale dag van de verpleging. Er zijn in verband met deze dag 270 grondbeschikkingen en 93 toewijzingen uitgegeven aan zorgpersoneel van verschillende medische instanties.
De beschikkingen die zijn uitgegeven zijn van het Zusterproject te Jagtlust, in Commewijne. Er was in 2017 reeds een aanvang gemaakt, echter is het niet volledig in uitvoering gebracht. Er waren toen al 425 beschikkingen uitgereikt. De groep die donderdag haar beschikkingen in ontvangst hebben genomen hebben zich sinds 2018 geregistreerd voor een perceel. De woningnood onder verpleegkundigen is hoog, geeft Bennanon aan en doet een beroep op het ministerie om de andere groep ook te voorzien van een beschikking. “Er zijn zeker meer dan 300 zorgwerkers die een perceel zoeken. Blok 3 en Blok 4 moeten nog krijgen, daarom mijn beroep op de regering om hen ook te voorzien”, zegt Bennanon.
Voor Jabini Mendoza, gezondheidszorg assistant bij de Medische Zending (MZ) is het een grote wens die in vervulling gaat. “Ook wij die moeten werken in het binnenland hebben recht op een stuk grond, zodat we een dak boven ons hoofd kunnen hebben”, zegt Mendoza. Hij benadrukt dat de woning waarvoor wordt gezorgd door zijn werkgever niet zijn thuis adres is. “Het is niet je permanent adres, want je kan overal overgeplaatst worden. Je hebt nog steeds je eigen huis nodig”, benadrukt Mendoza die al enkele jaren vecht voor een stuk grond. “Het is een recht van eenieder, ook voor ons dus.” Mendoza zal er geen gras over laten groeien. Hij heeft alle instructies aandachtig opgenomen. “Ik ga zo snel als mogelijk de stukken in orde maken en snel aan de slag met het bouwen”, zegt Mendoza enthousiast.
Voor zuster Joekoe die als kraamverpleegkundige werkt bij het ’s Landshospitaal is het een beproeving van geduld geweest. Zij is twee jaar geleden gestart met het zoeken van een perceel om op te bouwen en heeft zich ook laten registreren. “Ik weet dat ik een van de gelukkigen ben, want er zijn mensen die veel langer dan mij hebben gewacht, maar het was toch een test van geduld”, zegt Joekoe. Haar advies naar andere verpleegkundigen toe, is om niet op te geven en geduld te blijven hebben, want uiteindelijk is het haar toch gelukt.
De minister van GBB, Dinotha Vorswijk, blikt tevreden terug op de dag en geeft in haar toespraak aan dat de zorgverleners het meer dan verdienen, om een beschikking in handen te krijgen. “Het is deze groep die in beschermingspakken hebben gezorgd voor onze familie en vrienden tijdens de pandemie. Ik mocht dat ook persoonlijk ervaren, want ik heb zelf ook Covid-19 gehad”, zegt Vorswijk die met dit gebaar een hand heeft toegereikt naar de verpleegkundigen in ons land, die zich blijven inzetten.
Ook president Chandrikapersad Santokhi was aanwezig bij het uitreiken van de beschikkingen en heeft de inzet en inspanning van de verpleegkundigen, vooral tijdens de pandemie erkent. Daarom is er werk van gemaakt door de minister om de aanvragen van de verpleegkundigen in te willigen. Santokhi onderkent dat de zorgsector moet worden aangepakt, zodat verpleegkundigen hun werk naar behoren kunnen doen. “We weten dat deze factoren ook een rol spelen voor de verpleegkundigen”, zegt Santokhi. In zijn toespraak geeft de president ook aan dat er gesprekken zijn met producenten van medisch apparatuur, over hoe zij kunnen voorzien in goede equipment voor de zorg sector. “Want ook dat is nodig”, zegt de president.