De International Organization for Migration (IOM) Suriname heeft een filmfestival gehouden. Er zijn vier korte films vertoond en er is een paneldiscussie gehouden over migratie.
Astrano Jabini, monitoring and evaluation assistant van IOM Suriname, zegt dat het festival is bedoeld om licht te schijnen op migratie. “Er zijn ook positieve kanten aan migratie. Migranten leveren vaak ook een bijdrage aan de gemeenschap”, zegt hij. “Suriname is een migrantenland, als we denken aan hoe onze voorouders hierheen zijn gekomen of gebracht”, vult Jabini aan.
Het publiek heeft positief gereageerd op de films. De meeste films hebben de festivalgangers geraakt. Het festival is gehouden op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart. Op 8 maart zijn de films ‘Passage’ en ‘Over the River Chronicles’ vertoond. Daarbij was er ook een levendige paneldiscussie. Zaterdag zijn ‘A Doubles with Slight Pepper’ en ‘Auntie’ vertoond. Bijzonder aan het filmfestival is ook dat er na de vertoning van elke film een vragenronde met de filmmakers is gehouden. Van ‘Passage’ is de regisseur, Kareem Mortimer geïnterviewd, bij Over the River Chronicles is de producent, Monique Johnson ondervraagd en zaterdag hebben de regisseurs Ian Harnarine van A Doubles with Slight Pepper en Lisa Harewood vragen beantwoord.
Harnarine gaf in zijn gesprek aan dat hij tevreden is als zijn film een emotionele reactie bij het publiek heeft kunnen losmaken. De bezoekers van het festival stemden daarbij met hem in. Harnarine heeft voor deze film inspiratie geput uit de relatie met zijn vader, die inmiddels is overleden. Harnarine is in de VS geboren en opgegroeid, terwijl zijn vader in Toronto woonde. Wat ook niet mocht ontbreken, was eten uit de landen die in de films zijn belicht, zoals plantain burgers uit Haïti (variant van bannann peze), doubles en bake with shark uit Trinidad and Tobago. Het filmfestival is afgesloten met een steelband demonstratie.
De Surinaamse tak van de missie van de VN-organisatie bestaat ruim een jaar. De IOM is een humanitaire organisatie die veilige en ordelijke migratie bevordert en promoot. “Mensen zullen altijd migreren, wij willen het proces van vertrek, reizen, arriveren en integreren optimaliseren en vergemakkelijken en dat de mensen altijd toegang hebben tot hun recht op zorg, educatie, huisvesting, juridische hulp, etc.”, zegt Ruth Barron, project assistent. De organisatie heeft in het afgelopen jaar meegewerkt aan de ontwikkeling van het Surinaamse Migratie- en een diaspora beleidsplan en heeft dat ingediend bij de autoriteiten en assistentie verleend aan migranten, waaronder slachtoffers van mensenhandel, uit verschillende landen met de (her-)vestiging in Suriname.
Anne Simon is een nakomeling van een van de eerste migranten uit Haïti naar Suriname. Zij heeft deel uitgemaakt van het panel. Voor haar was het een leerrijke ervaring, maar ook interessant om de visie van anderen over migratie en migratie uit Haïti te vernemen. “Ik vond het geweldig dat er aandacht was voor de Haïtiaanse gemeenschap en Haïtiaanse immigratie. Vooral als we kijken naar wat er in Haïti gebeurt, is het goed dat we erover praten. Want je hoort het in het nieuws en misschien heeft niet eenieder aandacht ervoor, maar men heeft niet echt een beeld wat er gaande is en waarom zoveel Haïtianen migreren.”
Simon heeft kunnen opmerken dat het festival een eyeopener is geweest voor de bezoekers. “Ik heb ook gemerkt, dus tijdens de discussies, dat men er niet bij stilstond wat de situatie eigenlijk was, de realiteiten van migratie, de risico’s die mensen nemen om te migreren en de omstandigheden daarvan en hoe harteloos de mensen ook zijn die die routes bepalen en de illegale doorvoer doen.” Simon vindt het belangrijk dat de samenleving wordt geïnformeerd over de verschillende groepen die er wonen en bij deze de Haïtianen.
“Uiteindelijk zijn Haïtianen inmiddels meer dan 46 jaar onderdeel van de Surinaamse gemeenschap en het is belangrijk dat men meer diepgang heeft.” Volgens de Haïtiaanse nazaat is migratie iets wat overal op de wereld gebeurt. “Maar mass migration (grote groepen in korte tijd) is nooit goed voor de economie van een land. Dat gedeelte begrijp ik ook. Wanneer mensen vluchten is er niet altijd een plan, meestal is er niet genoeg geld op zak. Veel Haïtianen migreren meestal onder druk, vrees en in onzekerheid.”
Simon zegt dat het goed is om een plan in place te hebben bij migratie. “Ze komen zonder een plan hier en ze worden voor de leeuwen gegooid om het zo te zeggen, of ze gooien zichzelf voor de leeuwen. Belangrijk is dat wanneer je migreert, je goed te informeren en voor te bereiden met een plan van aanpak.” Simon ervaart dat veel Haïtianen die naar Suriname migreren niet goed geïnformeerd zijn over de omstandigheden in het land en daardoor voor moeilijkheden komen te staan, vooral degenen die geen familie in Suriname hebben.
Simon was onder de indruk van het werk van de filmmakers. “Het was mooi om te zien wat de filmmakers willen bereiken en hoe zij het tot leven hebben gebracht met weinig woorden.” Echter, zij had graag meer input bij de discussie gewenst. “De opkomst was veel minder, wij hadden meer kunnen discussiëren als er meer bezoekers waren. Maar dan nog was het een hele vruchtbare discussie en ben ik er bijna zeker van dat de mensen terug zijn gegaan met meer kennis.”
The Global Migration Filmfestival is in 2016 in het leven geroepen. Daarbij worden films en documentaires vertoond. Deze gaan over de uitdagingen en hoop die met migratie gepaard gaan. Met het festival wordt een poging gedaan om migratie en de verschillende aspecten daarvan bespreekbaar te maken. Het festival is een jaarlijks terugkerend evenement dat ook in Suriname voortaan wordt gehouden door IOM Suriname.