Issamade Asinga kon zich geen beter debuut voor Suriname bedenken. De 18-jarige sprintsensatie zorgde al voor opschudding vrijdag door de 100 m finale tijdens de Zuid-Amerikaanse atletiek kampioenschappen in São Paulo, Brazilië met een recordtijd (9,89 seconden) te winnen.
Zondag gaf Asinga deze topprestatie een vervolg door ook de 200 m finale in een nieuwe Zuid-Amerikaanse recordtijd (20.19 seconden) op zijn naam te brengen. Het vorige record (20.42 seconden) werd door de Colombiaan Bernardo Baloyes tijdens de kampioenschappen van 2019 in Lima, Peru gevestigd.
In de voorronde wist Asinga zich met een tijd van 20.63 seconden voor de finale te plaatsen. Daarmee had hij de tweede snelste kwalificatietijd achter routinier Alonso Edward van Panama. Edward klokte 20.57 in de halve finale. Vermeldenswaard is het feit dat Edward zilver won op de 200 m tijdens de wereldkampioenschappen in 2009 achter sprintlegende Usain Bolt, die toen een wereldrecord (19.19 seconden) vestigde.
Asinga heeft met zijn huidige resultaten de wereldtop op *high alert* gezet, aangezien de wereldkampioenschappen atletiek in Budapest, Hongarije van 19-27 augustus zullen plaatsvinden.
De nieuwe Zuid-Amerikaanse 100 m -en 200 m recordhouder zei na afloop tegen een verslaggever van het gastland met een content gevoel terug te blikken op het afgelopen weekeind. “Ik was hier gekomen om te winnen en was in staat de job te klaren.” Naar zijn zeggen heeft hij genoten van de tijd in São Paulo. “Het is een mooie stad en heeft nu een aparte plek in mijn hart, omdat ik speciale dingen hier heb kunnen doen. Ik heb nu mooie herinneringen en zal terugkomen.”
“Vandaag was een mooie manier om het af te sluiten en een goede momentum richting het WK op te bouwen.” Hij wil het best mogelijke resultaat behalen tijdens het mondiaal toernooi en hoopt de gelegenheid te zullen krijgen om zijn ding te doen. Zijn focus dit jaar lag veelal op de 100 m, alwaar hij keihard blijft werken om zaken te corrigeren. Echter, hij wil zich het komende jaar iets meer op de dubbele afstand gaan richten om zodoende meer consistentie erin te krijgen. “Ik heb nog een hele carrière voor mij liggen en heb tijd om de 200 m te perfectioneren.”
Issamade’s ultieme droom is de beste ooit te worden. “Ik denk dat het de enige manier is hoe grote atleten denken. Zij willen de beste ooit zijn en niet middelmatig.” Het talent verwijst naar hetgeen hij binnen een jaar tijd heeft kunnen realiseren, maar houdt ook rekening met fouten van zijn voorgangers die te comfortabel werden wat uiteindelijk in hun neergang resulteerde. “Mijn doel is niet comfortabel te worden en de beste te worden.”
Trots
Niemand zo trots als vader Tommy Asinga. De voormalige topatleet van Suriname ziet namelijk zijn droom in vervulling gaan. Hij had graag dat zijn kinderen (Issamade en dochter Busiwa Asinga), geboren in de Verenigde Staten van Amerika, voor Suriname zouden uitkomen. “Hij heeft het waargemaakt, want hij had drie keuzes, namelijk de VS, Zambia (geboorteland van moeder Ngozi Mwanamwambwa-Asinga) of Suriname.” Naar zeggen van papa heeft zijn zoon ervoor gekozen “om de erfenis van mij als vader voort te zetten. Ik denk dat het een hele goede stap van hem was.”
Vader Asinga tempert tegelijkertijd de hoge verwachtingen voor zijn kroost. “Er is nog een heleboel dat hij nog moet leren. Mensen moeten de verwachtingen voor hem in perspectief zetten.” Hij benadrukt dat zijn zoon mentaal wel klaar is voor de uitdaging. “Alleen weet ik niet als zijn lichaam ready is, want hij rent sinds januari en is nog vrij jong. Het is zijn eerste jaar, maar gaat er wel heel goed mee om.”
Voor wat betreft de wereldkampioenschappen de komende maand zou vader Asinga een finaleplek reeds als een bijzondere prestatie beschouwen. “De competitie die hij gaat krijgen gaat heel erg taai zijn, want er zijn verschillende ronden die hij gaat moeten lopen.” Asinga senior doelt op de kwalificatiewedstrijden (2) in aanloop naar de halve finale en vervolgens de finale. “Hij heeft nog nooit eerder zoveel ronden gelopen.” Het wedstrijdformaat tijdens de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen, namelijk een 1 kwalificatiewedstrijd en bij plaatsing meteen de finale is hij al gewend. “Hij heeft dit vaker gedaan, dus dit toernooi was niet zo moeilijk, maar op het WK moet je in twee dagen tijd drie tot vier ronden lopen.” Naar zeggen van Tommy is het van eminent belang dat een atleet strategisch loopt “anders kan het desastreus aflopen.”
Papa had overall wel verwacht dat Issamade de finale van beide onderdelen tijdens de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen zou halen. Ook potentieel goud zag Tommy er in zitten, “maar het U-20 wereldrecord had ik helemaal niet verwacht.” Vader Asinga erkent echter dat gelet op de tijden die zijn zoon eerder dit jaar heeft gelopen wel enige indicatie gaf van wat hij in staat is “en dat hij iets moois zou kunnen doen.”
Overige Surinaamse atleten
De overige Surinaamse atleten, die lokaal wonen en trainen, hebben geen ereprijzen in de wacht kunnen slepen. Behalve Asinga participeerde ook D’Angelo Huisden aan de 100 m. De kersverse sprintkampioen van Suriname finishte in heat 1 als laatste (8e) in een tijd van 11.02 seconden. Erick Cardoso van het gastland won deze heat met 10.08 seconden, maar moest in het slotstuk zijn meerdere erkennen in Asinga. Cardoso eindigde als nummer twee in 9.97 seconden. De Colombiaan Ronald Longa completeerde de top drie met een tijd van 9.99 seconden.
Bij het onderdeel hinkstapspringen eindigde de Surinamer Doniquel Werson met een sprong van 15.88 meter als zevende van de 10 deelnemers. De Braziliaan Almir dos Santos won goud met een sprong van 17.24 meter, gevolgd door de Colombiaan Geiner Moreno (16.58 meter) en Venezolaan Leodan Torrealba (16.52 meter).
Alicia Grootfaam eindigde op het onderdeel kogelstoten als laatste (7e) met een worp van 13.43 meter. De Chileense Ivana Xennia Gallardo veroverde goud (17.39 meter). De top drie werd gecompleteerd door de Braziliaanse Livia Avancini (17.04 meter) en de Chileense Natalia Ducó (16.93 meter).
Tichane Sake op het onderdeel hoogspringen als laatste (6e) met een sprong van 1.95 meter. De Argentijn Carlos Layoy won goud met een sprong van 2.23 meter, gevolgd door de Braziliaan Fernando Ferreira (2.21 meter) en diens landgenoot Talles Frederico Sousa Silva (2.13 meter).