Op 1 februari luiden Chinezen wereldwijd het Jaar van de Tijger in. Nieuwjaarsdag is in de Chinese cultuur zeer belangrijk. Traditioneel wordt deze met familie doorgebracht en worden uiteraard de beste wensen aan elkaar overgebracht. De Chinese gemeenschap in Suriname bestaat voor een groot deel uit ondernemers. Volgens Noreen Cheung, gewezen NDP-parlementariër, heeft zij vooral te maken gehad met de sluiting van winkels door delockdowns.
Die zorgden op hun beurt voor minder koopkracht, bederf van goederen en ontslag van personeel en uiteindelijk grote verliezen. “Ook de instabiele economische situatie in het land, de schommelingen van de wereldmarktprijs van importgoederen en het tekort aan US dollars hebben een negatieve impact gehad op het zakendoen.” De voormalige parlementariër weet dat een aantal handelszaken over de kop is gegaan, terwijl anderen het hoofd boven water hebben kunnen houden. “Dit zijn nou eenmaal de risico’s waar elke ondernemer mee te maken krijgt, sommigen maken winst en anderen lijden verlies.”
Effecten pandemie
Huidig parlementslid Chanrui Wang voegt eraan toe dat het slechte economisch beleid dat tien jaar lang is gevoerd en de Covid-19- pandemie parten spelen. “Er wordt niet bij stilgestaan dat vanwege de COVID-19-pandemie wereldwijd de handel van goederen veel meer kost. De transportkosten van Azië naar Zuid-Amerika zijn met meer dan 10 procent verhoogd. Zo is de vracht van een container duurder dan de inhoud van een container. Dat is de realiteit.” Wang hoopt dat er snel een verademing komt voor de handelaren. “Als adviseur van Kong Ngie Tong Sang, de Chinees-Surinaamse vereniging, en de Suriname Chinese Business Alliance heb ik verschillende gesprekken gehad met ondernemers. Die proberen op hun manier het volk tegemoet te komen door voor de basisgoederen als melk en brood een veel lagere winstmarge te hanteren. Ze verdienen bijna niets aan de basislevensmiddelen.” Hiernaast hebben zij nog hun eigen kosten te dekken, zoals nutsvoorzieningen, huur van panden en ook personeelskosten. Chinese winkeliers hebben het ook moeilijk met de veronderstelling van klanten. “Zij worden verweten en zelfs uitgescholden dat zij de prijzen opkrikken, terwijl dat niet het geval is.”
Geen kleingeld
Ook de kwestie van het tekort aan kleingeld wordt hun volgens Wang onterecht in de schoenen geschoven. “De handelaren worden zelfs aangevallen voor het feit dat zij niet optimaal kunnen beschikken over kleingeld. Hen wordt verweten dat zij een snoepje geven in plaats van muntjes. Helaas wordt hierbij niet stilgestaan dat de schaarste aan munten niet veroorzaakt wordt door de winkeliers. Persoonlijk is het mij gerapporteerd dat er geld wordt gevraagd door personen die controle uitoefenen bij de winkeliers.” Wang stelt dat er hiervoor harde bewijzen nodig zijn en het traject om bewijzen tegen controleurs aan te dragen, is ingezet. Hij keurt dit ten zeerste af.
Bij het aanbreken van elk nieuw jaar is het groot feest in de gemeenschap, welliswaar aangepast aan de realiteit van vandaag. Cheung noemt de eigenschappen van de tijger, in wiens teken 2022 staat volgens het Chinese dierenriem. “Moed, kracht en leiderschap. Voor mij is Chinees Nieuwjaar een nieuwe start maken met nieuwe uitdagingen. Meer in actie komen en mijn vernieuwende plannen dit jaar waarmaken. Het kan alle kanten opgaan, maar wie niet waagt die niet wint.”
Lentefeest
Nieuwjaarsdag is een lentefeest, dat wordt gezien als een nieuw begin. “Mensen reinigen zichzelf en maken hun huis en omgeving schoon. Op straat zijn grote optochten, met draken- en leeuwendansen. Families vieren Nieuwjaar vaak samen. Vuurwerk verjaagt kwade geesten en Chinezen over de hele wereld gaan naar de tempel om te bidden.” De gewezen volksvertegenwoordiger viert het bijzondere feest in besloten kring met uiteraard een etentje. Zij wenst alle Surinamers, in het bijzonderder de Chinese gemeenschap, een gelukkig, gezond en gunstig jaar toe. “Heb geloof, geduld en vertrouwen dat het goed komt met ons land. Wanneer je daarop vertrouwt, gaan alle deuren open.”
Voor Wang geen festiviteiten
“Voor mij is het een gewone werkdag. In andere landen kennen ze slechts een Nieuwjaar waar ze alleen een keer een nieuwjaarswens kunnen uitspreken. In Suriname doen wij dat een aantal keren in een jaar omdat wij rijk zijn aan verschillende bevolkingsgroepen met hun culturen en gewoontes.” Hij stelt dat bij ieder Nieuwjaar gevalueerd moet worden of de uitgesproken wens van een maand geleden werkelijk tot vervulling is gegaan en moet worden nagaan of we daadwerkelijk een stapje vooruit zijn gegaan in hetgeen we hebben gesteld als doel. “De tijger staat symbool voor kracht, het uitdrijven van kwaad en dapperheid. Hiermee wens ik de gemeenschap veel kracht en moed om dit jaar gemotiveerd door te blijven werken aan de wederopbouw van ons geliefd Suriname. Beloven dat het snel goed komt is niet realistisch, integendeel moet er nog harder gewerkt worden, want Suriname zit nog in een diep dal. We moeten daarom dapper doorgaan, want er worden nu al significant goede stappen gezet”, besluit Wang.