De jachtopzieners die worden ondersteund door het World Wide Fund (WWF) zijn tot eind mei gegarandeerd van financiële steun van het WWF in Suriname, dat zegt Dylan de Gruijl aan Key News. De jachtopzieners worden jaarlijks ingezet tijdens het legseizoen van de zeeschildpadden, om zo te voorkomen dat stropers losgaan op het strand waar de schildpadden hun eieren leggen.
De Gruijl: “Doordat onze budgetten zijn geslonken hebben we minder armslag om Natuurbeheer langer te ondersteunen, om de jachtopzieners de legstranden te laten bewaken.” Het bewaken zou volgens de WWF- communicatieman een taak zijn van de overheid, echter wordt deze al jaren ondersteunt door de WWF, vanwege het grote belang voor de bescherming van de zeeschildpadden. “Voldoende budget is dus een van de grote uitdagingen, want het 24/7 bewaken van zulke grote gebieden is kostbaar. Daarbij is de omvang van de legstranden ook een uitdaging en kost veel capaciteit om deze continu in de gaten te houden”, zegt de Gruijl.
In het kader van het vergroten van de bewustwording van onder ander schoolkinderen heeft het WWF op 17 mei een tekenfilm over lederschildpadden gelanceerd. De bewustwordingscampagne is vooral gericht op kinderen in Commewijne en zal ook worden gedistribueerd naar verschillende scholen in het district samen met een informatiepakket. Deze campagne wordt ondersteunt door de districtscommissaris en de onderwijsinspecteur. “Daarnaast willen we op de rechteroever van de Surinamerivier op enkele scholen voorlichting geven, omdat we daar met bewustwording over stroperij nog veel kunnen bereiken.” Ook wordt er nagegaan of het filmpje de komende tijd op de televisie kan worden uitgezonden.
Natuurbeheer heeft in dit legseizoen al 15 mensen opgepakt, omdat ze in het bezit waren van schildpadeieren. Als door de huidige economische situatie er mogelijk een stijging kan komen in het stropen van eieren, wil de Gruijl niet meteen stellen. “Je moet er dan vanuit gaan dat er nog steeds genoeg vraag is naar eieren.” Het aantal mensen dat is opgepakt is volgens de Gruijl nog even schrikken, “zeker als je bedenkt dat dit het topje van de ijsberg is.” Het is volgens de Gruijl niet goed te begrijpen dat er nog steeds groepen zijn die de eieren willen eten. Hij waarschuwt dat als men daarmee doorgaat er straks helemaal geen eieren zullen zijn, “omdat de zeeschildpadden zijn verdwenen. Wat dat betreft, is er nog een wereld te winnen met bewustwording. We richten ons daarbij nu op kinderen, want jong geleerd is oud gedaan en kinderen kunnen ook thuis familieleden beïnvloeden”, zegt de Gruijl.