“Te mi sa fadon no opo mi. Teki wan taki fayalobi trowe na mi tapu meki gron firi”. Een poëzie van de iconische en veelzijdige dichter en voordrachtkunstenaar Sombra.
Sombra is het pseudoniem van de op 13 februari 1939 in Coronie geboren Stanley Richard Slijngard. Hij is voornamelijk bekend om zijn poëtische Sranan wortu voordrachten. Sombra schrijft gedichten over maatschappelijke vraagstukken die het cultuurbewustzijn vergroten.
Op 13 februari zal de meesterlijke woordkunstenaar zijn 85ste geboortedag gedenken. De culturele verenigingen Fiti Fu Wini, NAKS en Schrijversgroep ’77 organiseren op die dag een feestelijke huldiging van Sombra in het hoofdkwartier van NAKS aan de Thomsonstraat. Het wordt een Sombra Neti, waarbij veel nostalgische herinneringen naar boven zullen worden gehaald.
De dichter staat in een rij met legendarische dichters en schrijvers zoals Dobru, Trefossa, Shrinivasi en Michael Slory. Als cultuurambassadeur is Sombra sinds de vorige eeuw bezig en gaat hij onvermoeid door. Ondanks zijn hoge leeftijd staat Sombra frequent op het programma van diverse activiteiten om de oren van het publiek te strelen met zijn voordrachtskunst. Sombra debuteerde in 1974 met zijn succesvolle bundel Tarta (Taart). Zijn poëzie verscheen in het tijdschrift Bro, in De Ware Tijd Literair, en in de bloemlezingen Spiegel van de Surinaamse poëzie, Diversity is power, Fri/Vrijheid/Freedom en Fu a lobi gi Sranan.
Het Coroniaanse verhaal ‘Futumarki fu grebi’ verscheen in De Ware Tijd Literair van 1 november 1986, de Nederlandse vertaling ‘Voetsporen naar het graf’ in Hoor die tori! (1990). Ook in de bloemlezing Sirito (1993) verscheen een verhaal van Sombra. In 2010 kreeg hij erkenning van de Staat. Hij werd benoemd tot Officier in de Ere-orde van de Gele Ster. In 2023 is door de Henri Frans de Ziel Stichting en verzekeringsmaatschappij Self Reliance de Trefossa Cultuurprijs aan hem toegekend. Sombra is medeoprichter van de Schrijversgroep’77. Hij heeft jarenlang diverse bestuursfuncties ingevuld. Als orale verteller is de dichter eerder dit jaar ook uitgeroepen tot ‘Icoon van Naks’.
De Sombra Neti zal worden opgeluisterd met bijdrages van de nieuwe generatie dichters en schrijvers die op hun unieke manier een ode zullen brengen aan de laureaat. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de band Rythms Stars die “De Palmen van Coronie” zal spelen; het Coroniaanse “volkslied” dat verankerd is in de genen van Sombra. Ook zal hij een Vriendenboek ontvangen waarin dertien collega’s en vrienden hun persoonlijke band met hem hebben neergepend.
Een van de gedichten die Sombra-liefhebbers altijd willen horen is het ‘Te mi yere dron e naki’, dat hij krachtig voordraagt door de klanken van de Apintiedrum na te bootsen. “Te mi yere dron e naki dan mi skin e gro. patam tum putum tum tumeei… eei… eei mmm… mmm… mmm. Mi wani bari. Mi kra mi yeye sref’ e firi en.”